Se det farverige billede: Hawaii-sten fundet på Mars

NASA’s ubemandede køretøj på Mars ‘Curiosity’ har lavet et overraskende fund på Mars.

‘Curiosity’ har fundet en sten, som er af en bjergart, der aldrig før er set på Mars, men som er relativ almindelig på Jorden. Stentypen findes ved vulkanerne på Hawaii.

Den opsigtvækkende sten er 25 cm høj og 40 cm bred, og den har fået navnet ‘Jake Matijevic’ efter Jacob Matijevic, en matematiker som var central i arbejdet med at bygge 'Curiosity', men som døde få dage efter 'Curiosity' landede på Mars i august 2012.

- Dette er en bjergart, som de tidligere Mars-fartøjer, som Spirit og Opportunity, ikke har opdaget, understregede Roger Weins i NASAs Curiosity-team på en pressekonference. Det skriver Wired.com.

Stenen dannes under et relativt højt tryk og ofte i nærværelse af vand. Mens Curiosity mest er fokuseret på sedimentære bjergarter, det vil sige bjergarter dannet af aflejringer som for eksempel sand og ler, der kunne tyde på tilstedeværelsen af betingelser for tidligere liv på Mars, er Jake Matijevic lavet af en vulkansk bjergart, som sandsynligvis er dannet omkring otte km under Mars’ overflade.

'Curiosity' undersøgte som udgangspunkt bare stenen for at få testet instrumenterne.

'Curiosity' har blandt andet et alfapartikel-røntgenspektrometer som har gennemstrålet stenen med røntgen for at fastslå den kemiske sammensætning. Stenen er også blevet beskudt med laser, så mikroskopiske dele af stenen er fordampet for herefter at blive analyseret.

Undersøgelserne viser, at stenen indeholder elementer som silicium, aluminium, natrium og kalium.

- Det var meget overraskende, fordi det er anderledes end de sammensætninger, vi kender fra stenarter på Mars, siger Edward Stolper fra Curiosity-teamet.

Forskerne tror, stenen blevet dannet i det indre af Mars, da magma flød op gennem koldere sten.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08