SARS-lignende virus angriber Saudi Arabien

En person er død, efter han og yderligere tre personer i Saudi Arabien er blevet smittet med den dødelige SARS-lignende virus MERS, der spreder sig i Mellemøsten, Nordafrika og Sydeuropa.

World Health Organisation (WHO) bekræfter fredag at have fundet nye tilfælde af den meget dødelige virus MERS, der første gang blev fundet i Mellemøsten i september 2012, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

De fire nye tilfælde er fundet i Saudi Arabien, hvor en ældre mand på 73 år er omkommet efter at være blevet inficeret med virussen, der ligesom SARS angriber luftvejene og viser sig gennem symptomer som hoste, feber og lungebetændelse.

Ifølge Reuters har et studie tidligere på måneden foretaget af forskere fra Holland og Qatar vist, at virussen også kan smitte til kameler, og at det kan være grunden til at sygdommen breder sig blandt mennesker, der spiser kød og drikker mælk fra de store dyr, der også bliver brugt til transport.

Mistanken, om at smitten kommer fra dyr, har ifølge Reuters stået på længe, da det har vist sig, at flere af de omkomne har været i forbindelse med dyr. Derfor advarer WHO nu mennesker, der er i høj risiko for at få MERS til at »undgå direkte kontakt med dyr, når de besøger gårde og farme, hvor virussen særligt cirkulerer«.

Ifølge WHO er der bekræftet 170 tilfælde af MERS hos mennesker, hvor af 72 personer er omkommet på grund af sygdommen, der er fundet i Saudi Arabien, Qatar, Kuwait, Jordan, De Forenede Arabiske Emirater, Oman, Tunesien og i flere europæiske lande - heriblandt Frankrig og Tyskland. Her råder WHO folk til at vaske deres hænder grundigt efter at have været i kontakt med dyr og til at være påpasselige med hygiejnen, når der laves mad, skriver Reuters.

Der er ikke fundet tilfælde af MERS i Danmark.