Sammenstød i Slovenien forud for præsidentvalg

15 mennesker blev såret i sammenstød mellem demonstranter og politi i Sloveniens hovedstad fredag.

SLOVENIEN: 15 mennesker, hovedsageligt politifolk, kom til skade i Sloveniens hovedstad fredag, da politiet brugte vandkanoner mod stenkastende demonstranter, der var gået på gaden i protest mod budgetnedskæringer og korruption. Det voldelige sammenstød sker to dage før landets præsidentvalg, oplyser Reuters.

Politibetjente fortæller, at det er første gang, de har været nødsaget til at udøve en sådan form for sikkerhedskontrol siden landets uafhængighed fra Jugoslavien i 1991.

I den seneste af en lang række protester gik tusindvis af demonstranter fredag på gaderne i Ljubljana og seks andre byer i det økonomisk plagede EU-land.

- Jeg protesterer mod regeringen, fordi den ødelægger vores land og vores uddannelses-, sundheds- og socialsystem. Vi skal vise, at vi er imod den, og at den ikke er urørlig, siger en 47-årig ingeniør, Ziva Brcar, til Reuters.

Ifølge politiet begyndte nogle af demonstranterne at kaste granitblokke og kanonslag mod politiet i hovedstaden, hvor omkring 30 mennesker blev anholdt.

Slovenien, der blev medlem af EU i 2007, da landet var den hurtigst voksende økonomi i østblokken, blev hårdt ramt af den globale krise på grund af sin afhængighed af eksport.

Landet er nu i recession og kæmper med en svag eksport, et fald i det indenlandske forbrug som følge af budgetnedskæringer og stigende arbejdsløshed, mens de lokale banker er ramt af stigende dårlige lån.

Den konservative regering under premierminister Janez Jansa har i år skåret i alle offentlige lønninger og sociale ydelser med henblik på at reducere budgetunderskuddet til 4,2 procent af BNP mod sidste års 6,4 procent. Regeringen planlægger yderligere budgetnedskæringer i 2013 for at bringe budgetunderskuddet ned til omkring tre procent af BNP, som normalvis er det maksimale tilladte niveau for medlemmer af euroområdet.

På søndag er der præsidentvalg i landet. Her forventes den tidligere centrum-venstre premierminister Borut Pahor at slå den siddende centrum-venstre præsident, Danilo Turk. Sloveniens præsident, der sidder fem år ad gangen, er hovedsageligt en ceremoniel figur i landet.

Torsdag opfordrede premierminister Jansa borgerne til at holde demonstrationerne fredelige.

- Situationen er alvorlig, men der er ingen grund til at give op. Vi har alle potentiale til selv at løse krisen, sagde han i en erklæring ifølge Reuters.

BNB/Reuters

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08