Efter forhandlinger den halve nat har eurolandene en plan for både akutte og langsigtede problemer for euroen.

Klokken blev fire torsdag morgen, før de 17 eurolandes stats- og regeringschefer endelig kunne pakke sammen efter endnu en runde marathonforhandlinger.

- Med dagens beslutninger lægger vi fundamentet for fremtiden, sagde EU-præsident Herman Van Rompuy, da han synligt lettet præsenterede pressen for en teknisk kompliceret pakke, der skal skærme Grækenlands, Europas og verdens økonomi.

SKABER NATTENS AFTALE EN HOLDBAR LØSNING FOR DEN FINANSIELLE KRISE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Redningspakken består af tre hovedelementer:

* En halvering af Grækenlands udlandsgæld. Det sker gennem en aftale med banker om, at de nedskriver værdien af deres beholdninger af græske statsgældsbeviser med 50 procent.

* Øget pondus til eurolandenes allerede eksisterende redningsfond, EFSF. Der kommer ikke flere penge til EFSF. Men man vil få mere ud af dens 440 milliarder euro, så de får en effekt svarende til 1.000 milliarder euro.

Det skal dels ske ved, at fonden garanterer for en mindre andel af nye investeringer i statsobligationer fra lande med usikker økonomi. Og dels gennem et nyt samarbejde med Den Internationale Valutafond.

* Tredje element er et krav til større europæiske banker om, at de skal skærme sig bedre mod krisens effekt ved at sikre en kernekapital på ni procent. Det svarer til i alt 106 milliarder euro.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Der ligger hårde forhandlinger forud for den samlede pakke, og der har været en anspændt stemning mellem flere af mødedeltagerne.

Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Nicolas Sarkozy har været en noget haltende motor i forhandlingerne, og Italiens Silvio Berlusconi har været under voldsomt pres for at bevise, at han kan forhindre, at Italien bliver krisens næste offer.

Sarkozy siger, at aftalen er "et troværdigt, ambitiøst og omfattende svar på den græske krise", og han mener, at "resultatet vil føre til enorm lettelse verden over".

Skaber nattens aftale en holdbar løsning for den finansielle krise?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. fredag.



/ritzau/