Er den amerikanske efterretningstjeneste i virkeligheden igang med at fjerne Trump fra præsidentposten?

Det gør det anerkendte britiske medie, The Times, sig nu til talsmand for.

Det er avisens Washington-redaktør, Rhys Blakely, der i en analyse fortæller, at det er sådan snakken går i Washington netop nu.

»Der tales i Washington om et 'blødt kup', hvor efterretningstjenesten vil forsøge at fjerne præsidenten fra posten ved at blive ved med at lække hemmeligstemplet materiale,« skriver Rhys Blakely bl.a. i sin analyse.

Han argumenterer for sin analyse ved at pege på læk fra fx FBI-undersøgelser, benægtelsen af sikkerhedsclearing af amerikanske borgere og informationer der bliver lækket fra den såkaldte Fisa Court, som har med fremmed overvågning at gøre.

»Udskrifter af Donald Trump's telefonsamtaler med flere af verdens ledere er blevet offentliggjort og det mest oplagte kilde er Det hvide Hus selv,« siger Rhys Blakely.

Og han nævner også specifikt, at informationer om at Sally Yates blev fyret efter at have sagt, at Mr. Flynn gjorde sig sårbar overfor afpresning fra Kreml, fordi han havde misinformeret administrationen om sine samtaler med Moskvas ambassadør i Washington.

Rhys Blake vurderer dels, at lækkene får Trump til at se svag ud, dels at de mange læk kan tyde på, at efterretningstjenesten er involveret.

Den danske USA-ekspert Mads Fuglede tror dog ikke på, at det er tale om et koordineret forberedt kup fra den samlede amerikanske efterretningstjeneste.

»Jeg tror ikke, at efterretningstjenesten er interesseret i at få en politiserende rolle. De skal både servicere politikere og myndigheder, og hvis folk pludselig får en opfattelse af, at landet har fået en skyggeregering i form af efterretningstjenesten, så er det en hurtig måde at dø på for efterretningstjenesten. Samtidig skal man huske, at der er 17 forskellige efterretningstjenester i USA, så det vil være mere film end virkelighed at forestille sig, at de skulle gå sammen og koordinere et kup,« siger Mads Fuglede.

Men selvom indsatsen ikke er koordineret, kan de mange læk godt skade Trump alligevel, siger Fuglede.

»Trump er helt sikkert perpleks over, at der er nogen, der bliver ved med at lække fortrolige oplysninger, og derfor ligger han nærmest i krig med efterretningstjenesten. Det er også et problem for lederen af FBI, at det sker. Situationen er jo den, at der sidder folk i efterretningstjenesten, som vurderer, at det i en given situation er bedre at ringe til en journalist end skrive en fortrolig stemplet rapport,« siger Mads Fuglede.