Hvis Rusland ikke stopper med at flyve ind i Tyrkiets luftrum, øges risikoen for en ulykke, der kan eskalere konflikten mellem NATO og Rusland, vurderer ekspert.

TYRKIET: To gange har russiske kampfly krænket Tyrkiets og dermed NATOs luftrum siden lørdag. Tredje gang kan være fatal for Ruslands forhold til Tyrkiet, og i værste fald kan det føre til en eskalering mellem NATO og Rusland.

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russisk politik.

»Flyvningerne er særligt farlige, fordi situationen er så højspændt i og omkring Syrien. Det er jo russiske fly, der er omgivet på flere sider af fly fra NATO-lande, og alle sidder helt intenst og følger situationen, for det er ganske lidt, der skal til for at der kan ske et uheld,« siger han.

Samtidig kan det koste en pålidelig ven, hvis russerne ikke passer på. Sådan sagde den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, på et pressemøde tirsdag:

»Vores positive forhold til Rusland er velkendt. Men hvis Rusland mister en ven som Tyrkiet, som de samarbejder med om mange ting, vil de miste rigtig meget,« siger Erdogan ifølge Reuters.

Den tyrkiske præsidents kommentarer skal tages alvorligt i Moskva, mener Flemming Splidsboel Hansen:

»Rusland ser ud til at brænde sine broer i Mellemøsten. Senest har vi jo set flere af de arabiske lande tordne mod Rusland på grund af de militære operationer i Syrien. Jeg tror, Erdogan har fat i den lange ende og reelt kan true Rusland,« siger han.

Det er ellers ikke længe siden, at Erdogan besøgte sin russiske kollega, præsident Vladimir Putin, i Moskva. Men når Rusland krænker Tyrkiet, krænker Rusland samtidig NATO, forklarede Erdogan på pressemødet ifølge Reuters.

Hans kommentarer kommer i slipstrømmen på en torden mod Rusland fra USA og Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO.

Tirsdag sagde han på et pressemøde, at Ruslands ulovlige flyvninger i Tyrkiet skal stoppe:

»Jeg vil ikke stå her og spekulere i deres motiver, men det ligner simpelthen ikke et uheld. Det er sket to gange,« sagde generalsekretæren for forsvarsalliancen ifølge Reuters.

Samtidig understregede Stoltenberg, at han ikke har modtaget nogen forklaring på, hvad russiske kampfly lavede i tyrkisk luftrum. Derfor tvivler han på de russiske forklaringer, der peger på, at det var et uheld.

Seniorforsker Flemming Splidsboel mener, at den seriøse mine fra Jens Stoltenberg er et udtryk for den nervøsitet, der er gængs blandt de parter, der er implicerede i konflikten i Syrien lige nu.

For med russiske kampfly og kampfly fra den internationale koalition i luftrummet over Syrien er der en reel risiko for, at »utilsigtede hændelser« kan finde sted, siger Flemming Splidsboel:

»Det kræver jo ikke meget fantasi at forestille sig, at en tyrkisk pilot reagerer hurtigt – måske endda korrekt <saxo:ch value="226 128 147"/> og kommer til at skyde et russisk fly ned,« siger han og fastslår, hvad det kan betyde:

»I værste fald kan det føre til en voldsom eskalering mellem Rusland og NATO,« siger seniorforskeren.

Netop for at undgå fatale uheld har Rusland på den ene side og især USA på den anden side en løbende dialog om, hvor og hvornår man flyver missioner, og hvad man kan gøre for ikke at chikanere hinanden.

Ifølge Reuters lyder det fra det russiske udenrigsministerium, at man nu vil gå med til at koordinere missionerne i Syrien.

Det kommer, efter USA har bedt Rusland om en forklaring på krænkelserne af det tyrkiske luftrum samt efterlyst, at Rusland bliver bedre til at forklare, hvor de flyver missioner i Syrien.