Hvis Hillary Clinton vinder det amerikanske præsidentvalg, rykker verden tættere på en mulig storkrig mellem USA og Rusland. Det hævder den russiske præsident Putin, og ifølge Berlingskes udlandsredaktør og Rusland-kender Anna Libak er krigstruslen ikke usandsynlig.

Russerne har blandet sig meget i den amerikanske valgkamp. Mere end nogensinde før. Og i en ny video opfordrer Ruslands præsident Vladimir Putin de amerikanske vælgere til at sætte deres kryds med den kontroversielle republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

»Der er ingen tvivl om, at russernes forsøger at fremstille situationen som om, at Hillary Clinton betyder ufred og en potentiel storkrig mellem Rusland og USA. Derfor signalerer Putin, at det ville være en god idé at stemme på Donald Trump,« siger Anna Libak til BT.

Vladimir Putin og Donald Trump har begge signaleret, at de kan komme overens, og at hvis Hillary Clinton vinder, så kan der potentielt komme en militær konfrontation.

Det kan dog ifølge Anna Libak godt virke omvendt på de amerikanske vælgere. På nogen vælgere vil det måske virke som om, at man ikke skal stemme på Trump, fordi han går fjendens ærinde.

Hvorimod at en stemme på Donald Trump kan appellere til dem, der ikke orker en konfrontation med Rusland. Og at Donald Trump nok er manden, der kan skaffe USA nogle flere venner og stabilisere landet.

»Hillary Clinton virker helt vildt provokerende på Rusland. Det er der ikke noget mærkeligt i. Donald Trump og Hillary Clinton siger jo nogle helt forskellige ting om Putin. Trump siger, at han sagtens kan slå en handel af med Putin, og han har ikke noget grimt at sige om ham. Hillary Clinton derimod positionerer sig som en høg over for Rusland,« siger Anna Libak.

Mulighed for storkrig

Anna Libak tror, at der er mulighed for, at der kommer en storkrig mellem Rusland og USA. Dog ikke en atomkrig.

Ifølge Anna Libak har sandsynligheden for en væbnet konfrontation mellem Rusland og USA ikke været større siden Den Kolde Krig.

»Der har ikke været krig på vores breddegrader i de fleste danskeres levetid. Vi har simpelthen ikke fantasi til at forestille os, at der kommer krig. Det kan sagtens ske. Jeg kan se, at spændingen vokser, og at Rusland er villig til at bruge magt, som man for eksempel gjorde med annekteringen af Krim. Altså at man er villig til at bruge militær magt til at nå sine mål,« Anna Libak.

Ingen af parterne er dog ikke interesserede i en storkrig, hvis man spørger Anna Libak. Men gennem historien har de fleste krige ikke fundet sted, fordi folk var interesserede i dem. De er blevet udløst af, at landene er blevet drevet ind i dem. Altså at hvis man ville nå sine mål, så blev man nødt til at føre krig.

Næste USA-præsident skal være defensiv

Den amerikanske præsident Barack Obama sagde tidligere, at hvis der bliver brugt kemiske våben af Syriens præsident Assad, så ville han gribe ind over for ham. Men Assad valgte alligevel at bruge kemiske våben mod befolkningen.

Så stod Obama i en situation, hvor han enten kunne trække sig eller indfri sin trussel. Men han lagde beslutningen over til den amerikanske kongres.

»Rusland forstod det som om, at USA ikke er villig til at bruge militær magt og risikere en krig. Rusland havde nemlig sagt, at hvis amerikanerne laver en ’no fly zone’ efter det med de kemiske våben, ville russerne skyde de amerikanske fly ned, og de ville sørge for, at det ville blive et blodblad. Derfor turde Barack Obama ikke, men lod det være op til kongressen. Han veg med andre ord,« siger Anna Libak og fortsætter:

»Hvis man vil vil udelukke en storkrig fuldstændigt, så kræver det, at amerikanerne lægger sig fladt ned. Det tror jeg ikke nødvendigvis, at Hillary Clinton vil,« siger Anna Libak.