Rusland vil forny sine »Satan«-missiler

Russiske koldkrigs-missiler står foran en udskiftning, og samtidig er der rapporter om, at russerne har opstillet nye missiler ved Østersøen.

RUSLAND: Rusland vil i de kommende år forny sit arsenal af de enorme atom-missiler, som i NATO-sprog kaldes SS-18 »Satan«, og som russerne kalder RS-20 Voyevoda.

Uanset betegnelsen indeholder de interkontinentale missiler op til ti sprænghoveder og en sprængkraft svarende til mellem 550 til 750 kiloton. Til sammenligning havde bomben over Hiroshima en sprængkraft på 13 kiloton.

Efter at have stået som latente trusler under Den Kolde Krig er missilerne nu ved at være forældede, men verden er ikke mere forandret, end Rusland vil forny sit strategiske arsenal, afslørede chefen for de russiske strategiske raketstyrker, general Sergej Karakijev, tirsdag.

Ifølge Reuters vil russerne starte med at erstatte SS-18 missilerne med en ny type kaldet Samat , som ingen endnu ved ret meget om, i 2018.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har ved talrige lejligheder erklæret, at Rusland er nødt til at opretholde et stærkt atomforsvar på grund af det amerikanske missilskjold, der er under opbygning i Europa mod såkaldte slyngelstater som Nordkorea og Iran. Og set fra Moskvas side underminerer missilskjoldet Ruslands sikkerhed.

Tirsdag rapporterede russiske medier også, at det russiske militær har udstationeret flere hundrede Iskander-missiler med en rækkevidde på adskillige hundrede kilometer i den russiske enklave Kaliningrad på Østersøkysten.

Ifølge Reuters har den oplysning skabt bekymring i NATO.

Således siger chefen for NATOs styrker i Europa, den amerikanske general Philip Breedlove, ifølge Reuters, at han er bekymret over oplysningerne:

»Det er noget, som vi bliver nødt til at få de reelle fakta om,« siger Breedlove, mens han også peger på behovet for bedre og pålidelige kommunikationskanaler mellem NATO og Ruslands militærchefer.

I nabolandene Litauen og Polen har oplysningerne om Iskander-missilerne udløst kuldegysninger og vrede på grund af landenes fortid som en del af det sovjetiske imperium.