En af rumhistoriens hidtil største missioner har givet forskerne uventede resultater om livets begyndelse.

København. Efter 12 års kredsløb i rummet landede rumsonden Rosetta fredag klokken 12.38 dansk tid på kometen 67P - Tjurjumov-Gerasimenko.

Ifølge Tina Ibsen, der er astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium, er det en stor dag i rumfartshistorien.

- Det markerer afslutningen på en af de største missioner, vi har haft inden for det sidste årti.

Missionen havde til formål at undersøge det vand, som man vidste findes i kometen. Men missionen gav også forskerne nogle uventede resultater.

- Man har fundet nogle meget komplekse aminosyrer og sukkerarter på kometen. De er molekylære byggesten. Det havde man ikke regnet med, siger hun.

- Vi har hele tiden vidst, at der var vand, så det ser ud til, at alt det, man skal bruge for at skabe liv, er til stede på kometerne i vores solsystem.

Fundet af både aminosyre og sukkerarter forstærker den teori, forskerne indtil nu har haft om vores solsystem.

Forskerne mener, at det indre solsystem blev bombarderet af kometer for 3,9 milliarder år siden, og at livet opstod som følge af de bombardementer.

- Noget af det første liv på jorden opstod for 3,8 milliarder år siden. Kort tid efter de her bombardementer. Så det er et sjovt tilfælde, hvis det ikke har noget med hinanden at gøre, siger astrofysikeren Tine Ibsen.

Også kommunikationsmedarbejder Ole J. Knudsen ved Stellar Astrophysics Centre, er begejstret for resultaterne.

- Rosetta missionen og det, at den er blevet bragt succesfuldt til afslutning, er efter min mening den største bedrift i rumforskningen, siden vi landede på Månen.

- Selv om der ikke er mennesker om bord, så er det lykkedes os at komme i nærheden af et af de steder, hvor byggestenene til livets oprindelse måske befinder sig, siger Ole J. Knudsen.

/ritzau/