DEN CENTRALAFRIKANSKE REPUBLIK: Op mod 400 mennesker er i følge Røde Kors de seneste par dage blevet skudt eller hakket ihjel i Den Centralafrikanske Republik, CAR, af en dominerende muslimsk milits, oplyser BBC.

Mange af de dræbte var kristne eller tilhængere af traditionelle afrikanske religioner. Efter flere måneders tiltagende kaos med stridende militser og kriminelle bander har situationen i landet nu udviklet sig til en religiøs konflikt mellem muslimer, der udgør ti procent af befolkningen, og de to andre religiøse hovedgrupper.

Den muslimske Seleka-milits spiller en blodig hovedrolle. Fredag angreb Seleka-folk for eksempel et hospital uden for hovedstaden Bangui, hvor de slæbte af med en halv snes sårede patienter og henrettede dem.

Som reaktion har Frankrig med FNs velsignelse de seneste dage forstærket sit stående troppekontingent i CAR, så der nu befinder sig 1.600 franske soldater i den tidligere koloni.

De skal sammen med en afrikansk fredsstyrke på 2.500 mand nedkæmpe militsfolkene og forhindre, at situationen udvikler sig til et folkemord, som det var tilfældet i Rwanda i 1994, hvor anslået 800.00 blev dræbt i løbet af en halv snes dage, fordi ingen greb ind.

»Man har set røgen fra en brand, der er ved at blive stærkere, og med erfaringerne fra Rwanda er man altså klar til at handle hurtigt fra det internationale samfund for at hindre en gentagelse,« siger den danske Afrika-ekspert, professor emeritus, Holger Bernt Hansen, Københavns Universitet.

Ifølge ham er situationen eskaleret, siden den kristne præsident Francois Bozize blev fordrevet i marts af Seleka-militsen og efter indsættelsen af den muslimske præsident Michel Djotodia.

»En række muslimske militsgrupper fra nord trængte ned mod hovedstaden, hvor de hærgede og plyndrede, og det har efterhånden udviklet sig til anarki, hvor det kristne flertal nu også er begyndt at danne militsgrupper for at beskytte sig,« siger Holger Bernt Hansen.

Samtidig forklarer han med henvisning til al-Qaeda-relaterede gruppers tilstedeværelse i Mali og Nigeria, at man internationalt også frygter, »at andre udenfor Den Centralafrikanske Republiks område skal begynde at se det som en ny kampplads, som de vil ind på«.

Frankrig sendte tidligere i år også troppeforstærkninger til sin stående styrke i den tidligere koloni Mali for at hjælpe regeringen med at bekæmpe islamistiske oprørsgrupper og deciderede krigere fra al-Qaeda i Nordafrika.

Med sin indgriben i CAR forstærker Frankrig billedet af sig selv om Afrikas politibetjent.

»Der er i høj grad egeninteresser i det, men der er også en international interesse i, at Frankrig udnytter de tekniske muligheder, som de har. Man bruger nærmest Frankrig som en stand-by-force til at gå ind og reducere det kaos og anarki, der hersker i Den Centralafrikanske Republik i øjeblikket, og det nye er, at det også sker med opbakning fra landene i Afrika,« siger Holger Bernt Hansen.

Franskmændenes indgriben ses ikke længere som et udslag af nykolonialisme.

Ydereligere vedtog FNs Sikkerhedsråd torsdag at forstærke den styrke, som Den Afrikanske Union har i landet og forsyne den med et FN-mandat:

»Man sagde samtidig, at Frankrig var et led i denne styrkelse. Det skete enstemmigt, hvad der er ganske interessant, så man kan sige, at Frankrigs indsats er blevet mere internationalt accepteret, næsten mere stueren end den har været tidligere,« vurderer Holger Bernt Hansen.