Australske Robert Gropel føler sig ansvarlig for, at hans kone i sidste uge døde i forsøget på at nå toppen af verdens højeste bjerg. Ægtemanden bebrejder sig selv, at han efterlod hende syg og udmattet og selv fortsatte mod toppen.

Lørdag i sidste uge fik den 36-årige australier Robert Gropel opfyldt en af sit livs absolut største drømme: Efter flere dages strabadserende bjegbestigning stod han endelig på toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest.

Men i stedet for at føle sig høj og lykkelig over endelig at stå på toppen af verden, følte han sig ensom og tom. Hans kone var nemlig ikke med ham. 34-årige Maria Strydom havde ikke kræfterne til at nå toppen. Kort før toppen - i den såkladte 'death zone' over 8000 meter - blev hun højdesyg om måtte vende om.

»Da jeg nåede toppen af Everest, betød det ikke noget for mig, fordi jeg ikke havde hende der. Jeg gik bare op og ned, og det betød ingenting,« fortæller en grædende Gropel til programmet Sunday Night på australsk tv's Channel Seven.

»Alt andet vi gjorde sammen var meget mere specielt,« tilføjer han grådkvalt.

Det australske ægtepar var erfarne bjergbestigere og veganere. Sammen ville de bestige 'De Syv Tinder' - de syv højeste bjerge på de syv kontinenter - og dermed bevise, at veganere, som hverken spiser kød, æg eller mælkeprodukter, kan præstere nøjagtig det samme som alle andre - og lidt til.

Ægteparret Strydom og Gropel gjorde alt ting sammen. Deres plan var at bestige de syv højeste bjerge på de syv kontinenter. Desværre mistede Maria Strydom livet tæt på toppen af Mount Everest.
Ægteparret Strydom og Gropel gjorde alt ting sammen. Deres plan var at bestige de syv højeste bjerge på de syv kontinenter. Desværre mistede Maria Strydom livet tæt på toppen af Mount Everest. Foto: Facebook/Marisa Strydom
Vis mere

For Maria Strydom - blandt familie og venner kaldte Marisa - sluttede drømmen få hundrede meter før toppen. Hun var træt og udmattet og ville have, at ægtemanden skulle fortsætte uden hende:

»Det var en surreel verden deroppe. Jeg ville ikke skilles fra hende. Jeg ønskede, at hun skulle gå videre, men jeg forstod også, at hun virkelig var udmattet. Så jeg spurgte hende, om det var i orden, at jeg fortsatte, og hun sagde: 'Ja, gå du videre. Jeg venter på dig her.'«

Når bjergbestigere vandrer op ad Mount Everest, sker det trinvist ved at gøre stop ved i alt fire lejre. Lejr fire er sidste punkt, før trekkerne går ind på det absolut vanskeligste og farligste sted på bjerget: Nemlig toppen - området over 8.000 meter, hvor der ikke er ret meget ilt. Derfor har bjergbestigere iltflasker med til at klare det sidste stykke, og normalt kan man ikke opholde sig så højt oppe i mere end 15 timer.

Da ægteparret var blevet genforenet, tog det dem 31 timer at nå tilbage til lejr fire. Maria Strydom var blevet højdesyg. Hun kunne selv gå, men det gik meget langsomt, og gruppen, de var en del af, var løbet tør for ilt.

Imod alle odds nåede de lejr fire, hvor de igen fik ilt, og Maria fik medicin. På det tidspunkt var Robert Gropel også selv blevet højdesyg. Gruppen besluttede sig for at fortsætte mod lejr fire, fordi det ikke er muligt at redde folk nok fra bjerget med helikopter højere end lejr tre.

Maria gik bag sin mand, og han fortæller, at hun klarede det fint. Det gik langsomt, men hun gik fint.

Pludselig - to timers gang fra lejr tre faldt kollapsede hun og døde i armene på sin mand.

»Jeg var hendes mand, så det var min opgave at beskytte hende og få hende hjem, og det er kun naturligt for mig at bebrejde mig selv,« siger han grædende i interviewet med australsk tv.

Ægteparret Strydom og Gropel gjorde alt ting sammen. Deres plan var at bestige de syv højeste bjerge på de syv kontinenter. Desværre mistede Maria Strydom livet tæt på toppen af Mount Everest.
Ægteparret Strydom og Gropel gjorde alt ting sammen. Deres plan var at bestige de syv højeste bjerge på de syv kontinenter. Desværre mistede Maria Strydom livet tæt på toppen af Mount Everest. Foto: Facebook/Marisa Strydom
Vis mere

Robert Gropel blev reddet ned fra bjerget med helikopter og har tilbragt den seneste uge i den nepalesiske hovedstad. Maria Strydoms lig ankom endelig til Kathmandu i sidste uge, og nu forsøger private at samle ind til at betale hjemtransporten til Australien.