Hvis man er født asiat, er det ikke sikkert, at den automatiske fotogenkendelse virker, som den skal. I hvert fald ikke i Australien.

Problemet fik Richard Lee at mærke, da han mandag forsøgte at forny sit pas, så han kunne rejse tilbage til Australien efter juleferien. Han fik nemlig et uventet svar, da han sendte fotoet til den automatiske fototjekker.

Beskeden til den 22-årige, som studerer i storbyen Melbourne, var, at hans øjne var lukkede, selv om de åbenlyst var åbne, skriver New Zealand Herald.

»Fotoet, som du ønsker at uploade, møder ikke vores kriterier, fordi personens øjne er lukkede,« lød beskeden.

Lee, der er født i Taiwan, men opvokset i New Zealand, kontaktede straks myndighederne, for at høre hvorfor hans foto ikke kunne godkendes.

Her er beviset. Den automatiske fotogenkendelse fastslår, af Richard Lees øjne er LUKKEDE på dette billede.
Her er beviset. Den automatiske fotogenkendelse fastslår, af Richard Lees øjne er LUKKEDE på dette billede. Foto: HANDOUT
Vis mere

En talsmand fortalte ham, at 'en ujævn belysning på hans hoved' fik det automatiske system at afvise billederne.

»Så jeg fik taget et par nye fotos hos posten i Australien, og endelig var der et af dem, der gik igennen,« siger Richard Lee.

I mellemtiden havde hans venner allerede postet billedet, der fik den automatiske fototjekker til at melde fejl, på Facebook. Det tog ikke mange sekunder, før Richard Lees ophav blev et debatemne i tråden. 'Teknologien bliver racistisk', som en bruger formulerede det.

Som en kommentar til beskedden på Facebook lagde Richard Lee dette morsomme billede på Facebook.
Som en kommentar til beskedden på Facebook lagde Richard Lee dette morsomme billede på Facebook. Foto: Richard Lee / Facebook
Vis mere

Richard Lee er dog ikke bekymret over hændelsen, og føler bestemt ikke, at der lå noget racistisk motiv bag.

»Jeg så humoren i beskeden, og der er åbenbart en programmeringsfejl i genkendelses-softwaren.«

En talsmand for immigrationsmyndighederne siger, at softwaren er 'en af de mest teknologisk avancerede i verden', men at det ikke var ualmindeligt, at den nægtede at godkende fotografier.

»Op mod 20 procent af de fotos den scanner, bliver forkastet af forskellige årsager,« fortalte de avisen Daily Mail Australia.

De Australske immigrationsmyndigheders forslag til en som modtager beskeden om, at øjnene er lukkede, er: »Tag billedet om igen - og vær sikker på, at øjnene er åbne«.