Sidste år blev millioner af mennesker fordrevet fra deres hjem på grund af religiøst betinget vold, viser det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed.

Religiøse mindretal bliver i stigende grad udsat for forfølgelse og overgreb over hele verden. Sådan lyder den alarmerende konklusion i det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed i verden, som blev offentliggjort mandag. Det skriver Kristeligt Dagblad

»I 2013 oplevede verden den største forflyttelse af trossamfund i mands minde. Millioner af kristne, muslimer, hinduer og andre fra en bred vifte af religioner blev tvunget fra deres hjem på grund af deres religiøse tro. Hele boligkvarterer tømmes for deres beboere, der flygter af frygt eller af tvang og forsvinder fra deres historiske hjemsteder,« står der ifølge avisen i rapporten.

I Mellemøsten er den kristne tilstedeværelse tæt på at forsvinde, påpeges det i rapporten, hvor for eksempel antallet af kristne indbyggere i den syriske by Homs er faldet fra 160.000 før borgerkrigens begyndelse til omkring 1.000 i dag.

Ingen trossamfund går dog fri for overgreb, understreges det i rapporten, og situationen er værst i Afrika, hvor en million mennesker alene i Den Centralafrikanske Republik (CAR) er flygtet efter sammenstød mellem muslimske og kristne militser.

Rapporten sætter ikke tal på det eksakte antal religiøst betingede fordrivelser, men FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, bekræfter den generelle tendens.

Dr. theol. Peter Lodberg, der leder et forskningsprojekt om religionsfrihed i verden ved teologisk fakultet på Aarhus Universitet, vurderer ifølge Kristeligt Dagblad, at religiøse forskelle i stigende grad bliver til konflikter, fordi de bliver blandet sammen med politiske og økonomiske konflikter.