Gamle bluser, varme trøjer og kondisko, der ikke længere passer i størrelsen.

De danske turister, der skal dase under den græske sol på ferieøen Lesbos, kan tage 20 kg ekstra bagage med. Det oplyser rejseselskabet Spies, der med de ekstra vægtprivilegier giver turisterne mulighed for at hjælpe de mange hundrede bådflygtninge, der dagligt ankommer til øen.

Flygtningene er flygtet fra deres krigsramte hjemlande og kommer hovedsageligt fra Syrien og Afghanistan. Når de kommer til Lesbos har de brug for tøj og sko – og derfor tilbyder Spies at være mellemled mellem danskere, der vil hjælpe, og flygtninge, der behøver hjælp.

Og ifølge kommunikationschef hos Spies, Torben Andersen, er interessen for at hjælpe ved at brede sig blandt de rejsende.

»Vi har ikke registeret antallet af danskere, der ønsker at hjælpe. Men i weekenden var der omkring tyve gæster, der tilsammen havde knap 100 kilo med til flygtningene,« siger han til BT.

Gæsternes hjælp til flygtningene bliver overleveret til en rejseleder, der transporterer det videre til øens flygtningelejr, der ligger på modsat side af øen, i forhold til hvor Spies-gæsterne nyder deres ferie.

Og selvom de danske turister på Lesbos umiddelbart ikke mærker eller ser den kaotiske flygtningesituation, så er interessen for de mange i nød stor, vurderer Torben Andersen.

»På Lesbos er der mange gengangere blandt turisterne. De begyndte at spørge, om de ikke måtte tage ting med til flygtningene, og det sagde vi så ja til. 20 kilo ekstra per booking, så hvis et ægtepar skal af sted til Lesbos, må de tage 20 kilo med,« siger kommunikationschefen.

Tilbuddet til de danske turister har kørt i tre uger, men er ikke noget, som alle de rejsende kender til. Rejseselskabet har nemlig været bekymrede for, at deres hjælpetilbud vil blive opfattet som et billigt trick.

»Vi har ikke kørt det stort ud, da vi er bange for, at det bliver opfattet negativt. Som om vi bare vil score billig presse på det. Derfor er vi ikke så meget for at tale om det,« siger Torben Andersen.

Men hvis I ikke taler om det, så er det jo svært for gæsterne at vide, at tilbuddet er der?

»Vi har slået det op på vores Facebook-side.«

Når de mange flygtninge kommer i land på den græske ø, skal de videre for at blive registreret i opsamlingslejren. Turen til lejren er på 70 kilometer - en tur som flygtningene er tvunget til at tage til bens.

Flygtningene kan ikke tage bussen, taxaer eller køre med private, før de er registreret. Inden da er de nemlig illegale, og hvis man transporterer dem, vil man blive betragtet som menneskesmugler.