Rejsebureauet Kipling Travel anslår, at der er mellem 200-400 danskere i Nepal. Et dårligt mobilnet gør det svært at komme i kontakt med dem.

NEPAL: Op mod 400 danskere kan i øjeblikket opholde sig i det jordskælvsramte Nepal, der blev ramt af kraftige skælv lørdag morgen dansk tid.

Det vurderer Lars Gundersen, direktør i Kipling Travel, som selv har 20-30 turister i landet i øjeblikket.

Udover at være direktør i rejsebureauet er Lars Gundersen tillige formand for dansk-nepalesisk kulturvenskabsforening og turistambassadør i landet. Han kan fortælle, at april er højsæson for turister i landet.

»Der er to højsæsoner i Nepal, efterår og forår. Og hvis man tager de seneste års statistik for indrejser i Nepal, så er det ikke skudt helt ved siden af med det gæt, at der er 200-400 danskere i Nepal,« siger Lars Gunnersen.

I Kipling Travel forsøger man i øjeblikket at få kontakt til de danskere, der opholder sig i landet. En del har man været i kontakt med, mens der fortsat er en gruppe, rejsebureauet ikke har hørt fra.

»Men det er ikke unormalt, hvis man er ude i bjergene, for så kan man altså ikke lige ringe op. Infrastrukturen er ikke den samme som i Danmark, og når mobilnettet samtidig er nede, bliver det ekstra svært,« siger Lars Gunnersen.

Han vurderer samtidig, at en stor del af danskerne i landet sandsynligvis opholder sig i områder, der ikke er blevet hårdt ramt af jordskælvet, der målte 7,9 på Richterskalaen.

»Der vil typisk være mange, der er ude at vandre i høje og lave bjerge, og her taler vi ikke om Mount Everest. og så kan der være nogen, der opholder sig i landets nationalparker,« siger Lars Gundersen.

Landets hovedstad Katmandu blev særlig hårdt ramt af skælvene, og af de 758 personer, der meldes dræbt, menes halvdelen at være omkommet under sammenstyrtede bygninger i hovedstaden.

»Men i de områder, hvor turister typisk bor i Katmandu, er man sluppet ret nådigt, ser det ud til,« siger Lars Gundersen.

Han fastslår dog samtidig, at der vil være mange danskere, der opholder i hovedstaden, da det er det suverænt mest populære ind- og udrejsepunkt i landet.

Kipling Travel afventer fortsat situationen, inden man beslutter sig for, om man vil tilbyde turisterne at blive fløjet hjem.