Russiske efterretningsofficerer forsøgte angiveligt at myrde Montenegros daværende premierminister i et fejlslagent kupforsøg sidste år. Britisk avis løfter sløret for nye detaljer, mens eksperter kalder det en ’ekstrem manøvre’.

Under parlamentsvalget i Montenegro sidste år skulle et kupforsøg tilsyneladende styrte landets pro-vestlige regering med mordet på premierminister Milo Djukanovic. Angrebet skulle bane vejen for en pro-russisk regering kun få måneder før Montenegro stod til at blive medlemsland nr. 29 i Nato på trods af massiv russisk modstand.

Det skriver den britiske avis The Telegraph, der nu fortæller den opsigtsvækkende historie.

Lektor ved Forsvarsakademiet med fokus på militære politiske forhold i Rusland og Baltikum Claus Mathiesen mener, at det viser, hvor langt Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen vil gå for at sikre sine interesser.

»Hvis det passer, så viser det, at russerne ikke har glemt sine interesser på Balkan. Rusland vil gerne forhindre, at Montenegro bliver medlem af EU og Nato. De forsøger derfor at skabe kaos og støtte de politiske kræfter, som er imod vestlig indflydelse,« forklarer Claus Mathiesen.

Avisen fortæller, at en gruppe serbiske nationalister få måneder før valget i Montenegro havde planlagt et omfattende og blodigt kupforsøg, som skulle finde sted på valgdagen. Og flere kilder fortæller nu til det britiske medie, at kupforsøget 16. oktober var orkestreret med støtte fra Moskva.

Montenegros forsvarsminister Predrag Boskovic oplyser at der ’ikke hersker nogen tvivl’, om at kuppet var finansieret og organiseret af russiske efterretningsofficerer.

Kunne være endt i blodigt

Et succesfuldt kupforsøg havde med stor sandsynlighed sendt Montenegro ud i en blodig konflikt og i værste fald en borgerkrig, der ville ødelægge det tætte bånd til Vesten, skriver The Telegraph.

Den tidligere premierminister Milo Dukanovics stod i spidsen for en pro-vestlig udenrigspoltik, der førte Montenegro langt frem i processen til at blive medlemsland i både EU og Nato.

Ifølge John Rahbek-Clemmensen, forsker ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, sender det påståede kupforsøg derfor et klart signal til andre lande i regionen, som har interesse i et tættere bånd til Vesten. Han mener, at Rusland ville opnå to ting, hvis kuppet blev gennemført.

»Hvis Rusland kunne installere en prorussisk leder i Montenegro, så ville det måske bremse for et medlemskab i Nato. Derudover ville det skabe tvivl om, hvorvidt Montenegro er en stabil og demokratisk stat,« siger han.

Rusland vil gå langt

Oplysningen kommer i kølvandet på den seneste tids dårlige klima mellem Rusland på den ene side og Nato og EU på den anden. Og den kommer efter flere års spændinger mellem Rusland og Ukraine.

»Jeg tror ikke, at den slags metoder er normale fra russisk side, men det viser tydeligt, at Rusland vil gå langt for at sikre sine interesser. Rusland har brugt tilsvarende metoder i Georgien og Ukraine - alt sammen for at forhindre vestlig indflydelse,« siger Claus Mathiesen.

Analytiker i international sikkerhedspolitik ved DIIS Steen Kjærgaard, mener, at hvis det britiske avis’ oplysninger er sande, forværrer det også krisen mellem Rusland og Vesten yderligere.

»Hvis der er hold i den formodede russiske forbindelse til kupforsøget, så er det en manøvre fra Rusland, som er ekstrem. Lige nu udgør Rusland en trussel mod den vestlige verdensorden. Der er et magtvakuum, som USA med Trump ikke udfylder, hvilket Rusland nu udnytter til at sikre sine interesser,« siger Steen Kjærgaard.

Han tilføjer:

»Det vil være lige så vildt, som da USA prøvede at afsætte regeringen i Cuba under den kolde krig. Det er en eskalation på højeste niveau, fordi Rusland dermed bryder med et lands suverænitet og et lands sikkerhedsgaranti ifølge FN-pagten.«