Putins amnesti-lov kan frigive aktivister

Præsident Vladimir Putins lovforslag om amnesti, der med stor sandsynlighed bliver godkendt onsdag, kan medføre løsladelse af Greenpeace-aktivister og Pussy Riot-medlemmer.

RUSLAND: Et forslag fra Ruslands præsident, Vladirmir Putin, om amnesti til en række aktivister kom tirsdag et skridt nærmere en endelige godkendelse, da det russiske parlament i en indledende afstemning stemte for. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forslaget, som Putin selv stillede i sidste uge for at markere 20-året for Ruslands forfatning, ventes dermed også at blive endeligt godkendt onsdag. Amnestiet gælder blandt andet for småbørnsmødre, der ikke har udøvet vold, hvilket vil omfatte de to Pussy Riot-medlemmer, Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, som afsoner en dom på to års fængsel for deres protest mod Putin i Frelser Katedralen i Moskva i 2012.

Analytikere vurderer ifølge Reuters, at de to unge mødre - hvis straffe er blevet fordømt i Vesten - meget vel kan blive løsladt som følge af amnestiet, og at det vil lette kritikken af Rusland, der er er vært for vinter-OL i februar.

Som forslaget lyder tirsdag aften dansk tid, vil en eventuel lov om amnesti dog ikke omfatte de 30 Greenpeace-aktivister, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, da de alle er tiltalt for hooliganisme, men ikke er dømt. Indtil videre gælder amnestiet nemlig kun for dømte.

Men arktisansvarlig i Greenpeace Jon Burgwald er fortrøstningsfuld.

»Der er mulighed for partierne i Dumaen (det russiske parlament, red.) til at stille forslag om, at der kommer tilføjelser til loven. Og vi ser flere positive udmeldinger fra højtstående, russiske politikere om, at sådanne tilføjelser bør tilføjes til loven,« siger Jon Burgwald.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters rapporterer flere russiske medier da også, at teksten i forslaget meget vel kan nå at blive ændret inden den endelige afstemning onsdag, så amnestiet også vil omfatte de 30 Greenpeace-aktivister, som 19. september blev arresteret af de russiske myndigheder for en aktion mod en boreplatform i Arktis.

Rettighedsaktivister anslår, at amnestiet vil føre til frigivelse af færre end 1.500 fanger ud af Ruslands i alt 680.000 fængslede.