RUSLAND: Ruslands præsident, Vladimir Putin, slog på et længe imødeset pressemøde torsdag fast, at den økonomiske nedtur i Rusland risikerer at vare et par år.

Samtidig var det ifølge Berlingskes Moskva-korrespondent, Simon Kruse, også en klassisk benhård Putin, der gav et billede af Rusland omgivet af fjender, og som brugte hård retorik over for Vesten. Desuden lagde han bestemt heller ikke op til en blødere linje over for Ukraine.

»Omkring økonomien talte han direkte om, at Rusland vil komme til at se nedskæringer og justeringer af de sociale hjælpeprogrammer. Han forberedte russerne på, at man går ind i en hård tid, men hvordan det konkret vil mærkes, kom han ikke ind på,« siger Simon Kruse.

Det var heller ikke en præsident, der påtog sig det fjerneste ansvar for den suppedas, som Rusland befinder sig i efter annekteringen af Krimhalvøen.

»Vladimir Putin skød skylden på Vesten og Ukraine og fremstillede Rusland som det uskyldige offer, der nu bliver straffet uskyldigt af vestlige sanktioner. Der var ingen indrømmelser af noget som helst,« siger Berlingskes korrespondent og fortsætter:

»Putin advarede med hård retorik flere gange Vesten og sammenlignede Rusland med den fredelige bjørn, der går og spiser bær og honning men ikke bliver ladt i fred af fjenderne, der kun tænker på at flå den og hænge dens skind op på væggen.«

Den russiske ledelse - herunder også den militære - benægter stadig, at Rusland sender tropper og materiel til det østlige Ukraine som støtte til oprørerne, så derfor blev et spørgsmål fra en journalist om, hvordan han ville forklare russiske mødre, at deres sønner dør i Ukraine, når Rusland ikke er til stede, mødt med tavshed.

»Putin sagde dog, at de frivillige, der tager til Ukraine, er en slags frihedskæmpere. Samtidig kom han måske med en lille åbning, da han talte pænt om den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og sagde, at det var andre kræfter i Ukraine, der ville krigen. Bortset fra det var der ikke nye signaler i forhold til Ukraine,« siger Simon Kruse.

Mens den økonomiske krise i Rusland gradvist er blevet forstærket, har der været spekulationer om, hvorvidt situationen kunne ende i et internt kup i kredsen omkring Putin, et såkaldt »palads-kup«.

Det var også indholdet i et af de mere kritiske spørgsmål til Vladimir Putin, som han i første omgang affejede med en bemærkning om at, »vi ikke har nogen paladser«.

»Senere blev han spurgt, hvordan han kunne sige sådan noget, fordi der rent faktisk er nogle af hans nære politiske allierede, der helt bogstaveligt bor i paladser. Men han dukkede sig for spørgsmålet og talte i stedet for solidarisk om russere, der lever under fattige kår. Især talte han pænt om bønderne, som han kaldte »Ruslands sande helte« og om landbrugets betydning. Han talte om, at der ikke findes en elite, at alle er lige og forsøgte at tale sig til sympati hos den almindelige russer,« fortæller Simon Kruse.

De seneste meningsmålinger viser, at 84 procent af russerne bakker op om præsidenten.