Reklameskilte fra Sverigedemokraterna henvendt til stockholmske turister har affødt demonstrationer, hærvæk og modkampagner.

Det svenske parti Sverigedemokraterna har tilsyneladende lært et og andet om provokerende annoncekampagner af kollegerne i Dansk Folkeparti. Mandag indledte det udskældte højreparti en kampagne med bannere sat op over rulletrapperne ned til tunnelbanen ved Östermalm Torv i det centrale Stockholm.

På engelsk undskylder partiet for det »roderi«, der er med tiggere i Stockholms gader. Sverige har »et seriøst problem med tvangstiggere, som internationale bander tjener penge på« hedder det på skiltene. Og videre skriver partiet, at den rød-grønne regering nægter at gøre det, der er nødvendigt, og at Sverigedemokraterna i dag er den eneste opposition i Sverige.

Turisterne opfordres ligefrem til at komme tilbage efter næste valg i 2018, da det dér vil være langt bedre at besøge den svenske hovedstad – underforstået at til den tid vil Sverige­demokraterna, som ved valget sidste år fik 13 procent af stemmerne, være så store, at de har magt til at rydde op i »roderiet«.

Kampagnen har med det samme skabt en voldsom modreaktion i det politiske miljø. Tirsdag var der arrangeret en »antiracistisk demonstration« på Östermalm Torv i protest mod Sveriges Lokalbaner (SL), som har tilladt reklamerne på stationen.

Natten til tirsdag blev flere af Sverigedemokraternas reklameskilte revet ned og ødelagt af aktivister, og samme dag holdt SL krisemøde om, hvad man skal stille op med de provokerende reklamer. Trafikselskabet vil ifølge pressetalsmand Jesper Pettersson løbende vurdere sikkerheden på stationerne, men har ingen planer om at fjerne de politiske budskaber.

Tiggeri lovligt i Sverige

Allerede i løbet af mandagen affødte Sverigedemokraternas »undskyldning« modkampagner i form af pamfletter og fordømmelser på sociale medier. Det Liberale Ungdomsforbund undskylder eksempelvis for det »latterlige budskab i loftet«. »Vi har et stort problem med et racistisk parti i parlamentet,« hedder det på en engelsksproget løbeseddel.

Forhistorien er, at det fremadstormende Sverigedemokraterna gennem længere tid har krævet, at tiggeri i Sverige bliver forbudt for udlændinge. Især hovedstaden Stockholm har oplevet mange rumænere og bulgarer tigge i gadebilledet.

I Danmark er al tiggeri på gaden i strid med politivedtægten. Men forslaget møder stor modstand i den svenske Riksdag blandt andet med argumentet om, at det svarer til »at forbyde fattigdom«. Og det kan man jo ikke. Et flertal af vælgerne ser dog ifølge undersøgelser ud til nu at være mere på linje med SD end resten af partierne i det svenske parlament. I et rumænsk TV-program blev Sverige for nylig betegnet som »et paradis for tiggere«, og rundt om i de store svenske byer har man længe været i gang med arkitek­toniske finurligheder, der skal skabe fysiske forhindringer for at tiggerne kan slå sig ned.

Politianmeldelser flyver i luftet

Den ophedede debat om romaer og tiggere pressede i sidste måned den svenske regering til at spille ud med en i dansk sammenhæng temmelig blød pakke, som skulle imødegå problemet. Den indeholdt først og fremmest et forslag om at kriminalisere de bander og bagmænd, som måtte udnytte de mange gadetiggere, men altså ikke et forbud mod selve tiggeriet. Politiet blev i samme omgang sat til at kortlægge overfald på »migranter fra EU«, og så skal der findes konkrete forslag til at forhindre ulovlige bosætninger på private marker.

»De mennesker, der kommer her, bor i Rumænien og Bulgarien. Der har de deres lejligheder og huse. Vi løser ikke tiggeriet ved at lukke op for, at folk skal kunne bo præcis, hvor de vil på hvilken som helst mark. Det er helt urimeligt,« sagde justitsminister Morgan Johansson (S) på et pressemøde for godt en måned siden.

Den tidligere borgerlige justitsminister Beatrice Ask bakkede op om forslagene, mens Sverigedemokraterna slet ikke fandt dem tilstrækkelige. Mens protesterne mod SDs kampagner vælter ind med ord som »ækelt,« »racistisk« og »fremmedfjendsk«, så forsvarer pressechef for Sverigedemokraterna Henrik Vinge sig med, at der har været omfattende rapporter om turister, som »er blevet generet af, hvad de oplever som en negativ udvikling i Stockholm,« siger han.

Partiet krævede i går, at de ødelagte reklame­skilte hænges op igen i tunnelbanen. Og det svenske rigspoliti havde i går modtaget 39 anmeldelser og vil nu undersøge, om kampagnen er ulovlig.