Prins Charles på vej ud i ny skandale: 'Det kan være en tikkende bombe'

Den britiske tronarving prins Charles er endnu engang kommet ud i et britisk stormvejr, efter det er kommet frem, at han har forsøgt at påvirke ministre til at ændre regeringens politik. Det er stik imod spillereglerne for et moderne kongehus.

Ifølge en dansk ekspert kan sagen udvikle sig ganske dramatisk for prins Charles, der er tronarving til den britiske trone.

- Det er noget af det mest farlige for et kongehus, når de kongelige begynder at blande sig i politik. Så snart man begynder at blande sig i politik, bliver man en splittende figur i stedet for en samlende figur, siger ekspert i europæiske kongehuse Lars Hovbakke Sørensen.

Det er radiodokumentaren 'The royal activist' på BBC Radio, der har interviewet tre tidligere ministre, som prins Charles har forsøgt at påvirke til at følge hans overbevisning. En af dem er den tidligere undervisningsminister David Blankett, som prinsen ville have til at udvide antallet af akademiske skoler.

- Jeg forklarede, at vores politik ikke var at udvide de akademiske skoler, og det synes han ikke godt om, forklarer David Blunkett, der var undervisningsminister fra 1997 til 2001.

Han står sammen med to andre ministre frem i dokumentaren. Sagen kommer samtidig med, at avisen The Guardian er midt i et slagsmål med den britiske regering om udleveringen af de såkaldte 'black spider memos', der er håndskrevne breve, som den britiske tronarving har sendt til regeringens ministre.

Brevene har været hemmeligholdt i ni år af forskellige regeringer, fordi politikerne mener, det vil skade prinsens politiske neutralitet, hvis brevenes indhold blev offentliggjort, skriver The Independent.

- Det er meget ubehageligt for ham. Det kommer jo oven i, at han i mange år har været ret upopulær på grund af skandalerne med Diana og Camilla. Man kan kalde det en tikkende bombe under hans rolle i det britiske kongehus. Det kan udvikle sig til en skandale, hvis der kommer mere frem, siger Lars Hovbakke Sørensen, der mener, sagen kan ende med at have indflydelse på, om prins Charles vil overdrage tronen til sin søn, når den tid kommer. 

- Hvis debatten udvikler sig, og der kommer flere ting frem, så kan det godt være med til, at han vælger at give afkald på tronen og overdrage den til sin søn William, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08