Pastor Emmanuel Momoh kan gå hen og blive en ganske holden mand. Det kan han, når har får solgt den 706-karat store diamant, som han med hænderne gravede ud af en mine i Sierra Leone, skriver 9news.com.au.

Han gravede den værdifulde sten ud af en uformel mine i den diamantrige Kono-region, og i onsdags overbragte han diamanten til sit lands præsident, Ernest Bai Koroma.

Da han har papirerne i orden, har pastoren ret til pengene, der kommer ind ved et salg af diamanten. Bortset fra de 4 procent, som regeringen tager for at værdisætte den og sende den ud af landet.

Den massive diamant er formentlig den 10. største, der er fundet. Den vil blive låst inde i pengeskadet i Freetowns centrale bank, indtil den kan få en officiel værdiansættelse - og bliver certificeret »konflikt-fri«.

Her er den så: En diamant på hele 706-karat. Fundet af pastor Emmanuel Momoh i det østlige Sierra Leone.
Her er den så: En diamant på hele 706-karat. Fundet af pastor Emmanuel Momoh i det østlige Sierra Leone. Foto: Sierra Leone State House/Handout via Reuters
Vis mere

Regeringen i Sierra Leone forsøger at slå hårdt ned mod diamant-smuglere, og de fortæller udenlanske investorer, at »blod-diamanter« er en ting fra fortiden.

Den amerikanske diamantekspert Paul Zimnisky fortæller nyhedsbureauet AFP, at - alt efter hvordan den bliver værdisat - kan diamanten være mellem den 10. of 15. mest værdifulde, der nogensinde er fundet.

Der skal dog en professionel valuar til at bestemme, hvad den store sten i virkeligheden er værd.

Indbyggerne i Freetown er imidlertid skeptiske, om de får nogen gavn af den store diament.

»Tidligere diamanter har ikke givet nogen værdi til folket her, og jeg undrer mig over, om den nye diamant vil gøre en forskel,« siger en indbygger ifølge 9news.

Salget af de såkaldte »blod-diamanter« hjalp til med at finansiere adskillige borgerkrige i Afrika i 1990'erne, og de finansierede ofte militærdiktatorer.

Den hidtil største diamant var Cullinan-diamanten, fundet i Sydafrika i 1905. Den var på hele 3106 karat - usleben.

Senere er den bleven sleben til flere diamanter, inklusiv dem som sidder i sceptret og kronen i de britiske kronjuveler.