62 menes dræbt, mens 175 personer er blevet sårede i terrorangrebet i Nairobi

Store sorte røgskyer steg mandag ved middagstid op fra Nairobis fashionable Westgate-indkøbscenter, hvor et ukendt antal medlemmer af den somaliske islamistiske milits og terrorbevægelse al-Shabaab på fjerde døgn holder gidsler fanget på en af shoppingcentrets etager.

Terroristerne har angiveligt over telefonen truet med at dræbe de gidsler, der stadig bliver holder fanget, hvis sikkerhedsstyrkerne gik til angreb.

Samtidig lød der tidligere mandag skudsalver og eksplosioner fra centret, da kenyanske sikkerhedsstyrker indledte det endelige opgør med gidseltagerne.

Mandag eftermiddag bekræftede politichef David Kimaiyo, at politiet kontrollerede alle etager i shoppingcentret.

- Vores styrker har nedkæmpet to og sårede adskillige andre. Jeg hylder betjentene for deres mod og offentligheden for dens ro, lød det fra David Kimaiyo, som uddybede twitter-beskeden:

- Vi har taget kontrol over alle etager. Vi kommer ikke for at forsyne dem med brød (pastries, red.), men for at lukke ned for dem og straffe dem.

Læs også: Gravid radiovært dræbt i Kenya

Inden aktionen blev flere ambulancer kørt i stilling ved centret, der var fuldstændig omringet af sikkerhedsstyrker, fortæller AFP. Reuters har noteret sig tre kraftige eksplosioner fra det indre af indkøbscentret, hvorefter tyk sort røg steg op fra  bygningen.

Dødstallet er mandag foreløbig opgjort til 69, men ifølge BBC er der fundet yderligere 10 lig i centret. Røde Kors i Kenya oplyser, at 62 officielt er meldt savnet. Tidligere oplyste organisationen, at der var tale om 69 døde, men flere af de dræbte var tilsyneladende blevet talt to gange.

Terrorbevægelsen al-Shabaab, der opererer i det fattige Somalia, hvor den er under pres af en afrikansk fredsstyrke, har påtaget sig skylden for terrorangrebet i Nairobi. Bevægelsen kæmper ifølge den amerikanske tænketank Council of Foreign Relations for at få indført en streng variation af sharialovgivningen.

Indkøbscentret Westgate i Kenyas hovedstad, Nairobi, har siden lørdag 21. september udgjort scenen for et dramatisk gidseldrama, hvor op mod 69 personer er blevet dræbt, mens 175 menes at være blevet såret.
Indkøbscentret Westgate i Kenyas hovedstad, Nairobi, har siden lørdag 21. september udgjort scenen for et dramatisk gidseldrama, hvor op mod 69 personer er blevet dræbt, mens 175 menes at være blevet såret. Foto: Google maps
Vis mere


Kenya invaderede for to år siden det sydlige Somalia med en stor militærstyrke for at drive bevægelsen væk fra grænsen til Kenya, hvor al-Shahaab havde gennemført flere angreb ind i Kenya. Samtidig har kenyanerne været medvirkende til, at al-Shabaab har måttet trække sig ud af flere strategiske byer.

Læs også: Terror-ekspert: Næste gang rammer de os

Al-Shabaab, der har svoret troskab mod al-Qaeda, har flere gange advaret om, at den ville hævne invasionen, og det er nu sket med terrorangrebet i Westgate, der frekventeres af rige kenyanere og udlændinge udstationeret i landet.

Det er uvist, om terroristerne er kommet direkte fra Somalia.

Her ses indkøbscentret Westgate 23. september 2013, hvor terrorister siden lørdag har holdt gidsler fanget. Røg steg op fra bygningen mandag, efter der kunne høres tre eksplosioner fra centret. Ubekræftede meldinger går på, at røgen stammer fra gidseltagerne, som brænder madrasser af for at vanskeliggøre et angreb mod dem.
Her ses indkøbscentret Westgate 23. september 2013, hvor terrorister siden lørdag har holdt gidsler fanget. Røg steg op fra bygningen mandag, efter der kunne høres tre eksplosioner fra centret. Ubekræftede meldinger går på, at røgen stammer fra gidseltagerne, som brænder madrasser af for at vanskeliggøre et angreb mod dem. Foto: STRINGER
Vis mere

Den kenyanske hovedstads Eastleigh slumkvarter er hjemsted for en stor somalisk befolkningsgruppe, hvoraf en del har jævnlig forbindelse med al-Shabaab i Somalia, og hvor bevægelsen uden de store problemer kan tænkes at have rekrutteret flere af gerningsmændene bag angrebet.

De kenyanske sikkerhedsstyrker siges at få rådgivende bistand fra israelske eksperter i bekæmpelse af terror, men det menes, at det udelukkende er kenyanske styrker, der i øjeblikket kæmper mod gidseltagerne.