Politichef dømt for at kvæle kritisk journalist

Den ukrainske journalist Georgiy Gongadze blev i 2000 kvalt og halshugget på en mark uden for Kiev. Tirsdag faldt den fjerde dom i sagen - livstid til en tidligere leder af Ukraines overvågningsprogram.

UKRAINE: En tidligere politichef er blevet idømt fængsel på livstid for at have kvalt den kritiske journalist Georgiy Gongadze for snart 13 år siden.

Ifølge den dømte, Oleksiy Pukach, der stod i spidsen for den ukrainske regerings såkaldte overvågningsprogram, er han ikke mere skyldig end en lang række højtprofilerede magthavere, blandt andre den daværende præsident Leonid Kuchma.

Oleksiy Pukach er den fjerde person, der er kendt skyldig for mordet på den dengang 31-årige journalist, der skrev om politisk korruption og kriminalitet på et tidspunkt, hvor regeringen i den tidligere sovjetiske republik holdt medierne i kort snor.

Georgiy Gongadzes hovedløse krop blev fundet halvanden måned efter, at han blev bortført i det centrale Kiev, og i tiden op til det gruopvækkende fund demonstrerede tusindvis af demonstranter mod Leonid Kuchmas autoritære styre.

Den tidligere politichef var på flugt i fire år, inden han blev arresteret i juli 2009, og året efter blev tre betjente i hans afdeling idømt henholdsvis 12 og 13 års fængsel for drabet.

Da en dommer tirsdag spurgte den tidligere politichef, der var anbragt i et jernbur i retssalen, om han forstod konsekvenserne af sine forbrydelser, svarede han:

- Jeg vil bedre forstå straffen, når Kuchma og Lytvyn (Kuchmas tidligere stabschef, red.) sidder her ved siden af mig, sagde Oleksiy Pukach.

Drabet på Georgiy Gongadze og de efterfølgende demonstrationer sendte rystelser gennem det daværende styre, som kunne se, at en stor del af offentligheden samlede sig i en bevægelse mod den omfattende, politiske korruption. Blot fire år senere, i 2004, fandt et systemskrifte sted i Ukraine, som fik navnet »Den Orange Revolution«.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08