Det illegale fiskeri af den atlantiske blåfinnede tun er nu så voldsomt, at det kan medføre at fisken bliver udryddet. EU skal gøre mere for at sikre den atlantiske blåfinnede tuns overlevelse, siger Verdensnaturfonden.

GLOBALT: Hver tiende atlantiske blåfinnede tun, der blev hevet op af havet fra 2000-2010 var ulovligt fanget, viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden WWF. Dermed føjer piratfiskeriet spot til skade for fisken, der i forvejen er blandt verdens mest truede. Det fortæller Radio24syv

- Når fisken i forvejen er så truet af overfiskeri, så skal der ikke ret meget mere til, før at den kollapser fuldstændigt, siger Christoph Mathiesen, som er programchef for Verdensnaturfonden WWF, til Radio24syv.

Han mener, at problemerne med det ulovlige piratfiskeri af den atlantiske blåfinnede tun er et godt udtryk for det problem, som illegalt fiskeri udgør for både biodiversiteten i havene og for statskasserne.

På verdensplan peger man på, at op mod hver femte fisk, der bliver fanget, er ulovlig. Der er dog ikke præcise tal, men Verdensnaturfonden WWF regner med at mellem 12-28 procent af fiskeriet på verdensplan er piratfiskeri.

Den atlantiske blåfinnede tun bliver fanget i blandt andet Sydeuropa og derfra fragtet til Panama, hvor efter den bliver solgt på det japanske marked, hvor fisk kan blive solgt for op til en million kroner, fordi den anses som en delikat sushi-fisk. Og det giver også økonomisk bagslag – både for statskassernes skatteindtægter og for de mere retlinede fiskere.

For når fiskeri foregår under radaren, så går de fiskere, der holder sig på den rigtige side af fiskekvoterne, glip af indtægter. Og priserne på deres varer bliver drevet ned, når udbuddet af fisk stiger med de ulovlige fangster.

Det handler nemlig ikke kun om hvor mange fisk, der er i havet, siger Ole Christensen, der er medlem af EU-parlamentets fiskeriudvalg for Socialdemokraterne.

- Samtidig så er det jo også med til at sætte et voldsomt pres på de fiskere, der gør tingene på en ordentlig måde. Så det her er virkelig et alvorligt problem, siger Ole Christensen til Radio24syv.

Derfor sendte EU i november en skarp advarsel til en række lande, som får kritik for ikke at gøre nok for at gøre op med det ulovlige fiskeri. Hvis der ikke bliver rettet op, kan det betyde, at landene som Panama, Belize og Vanuta får forbud mod at sælge fiskeprodukter i Europa.

Til februar skal Europa-parlamentet lave nye regler, der skal gøre op med overfiskeri.