Paul Mccartney bliver miljøaktivist, for at stoppe Shells kommercielle udnyttelse af et af verdens mest skrøbelige økosystemer, sammen med Greenpeace.


Paul McCartney melder sig nu under Greenpeaces faner, fordi han er bange for, at olieselskaberne Shell og Cairn vil ødelægge det ekstremt skrøbelige øko-system på verdens nordligste kontinent.

På eget initiativ har Paul McCartney sendt et brev til miljøorganisationen, hvor han fortæller, hvad der engagerede ham i miljø-spørgsmål, for snart 45 år siden.

I brevet fortæller McCartney, at 1968 var et vanvittigt år med mange brydninger:

- Vi havde indspillet 'Det Hvide Dobbeltalbum', revolution var i luften mange steder, og folk gik på gaden. Og Juleaftensdag blev et af de mest skelsættende billeder taget fra Apollo 8 af astronauten William Anders.

 Se også: 
FILE USA GULF OF MEXICO OIL SPILL


- Ingen havde nogensinde set Jorden stå op. Frank Bormann og William Anders var de første mennesker på jorden, der så Jorden udefra på den måde. Mens de sad i en lille blikdåse næsten 400.000 kilometer væk, skriver McCartney:

- Wow, sagde Bormann, se lige det syn. Jorden står op. Hvorefter William Anders greb deres kamera og klikkede en hel rulle Kodak-film af, fortæller Paul McCartney om det billede, der ændrede hans - og mange andres syn - på vores skrøbelige blå planet.

- Det billede har prentet sig ind i menneskehedens psyke for end 40 år siden, og siden har Nordpolen altid vist sig som det hvide kontinent øverst på satellitbilleder af vores Jord. Men isen smelter, fordi vi bruger fossile brændstoffer og Nordpolen er truet af kommerciel olieboring og industrielt fiskeri.

Se billedet McCartney omtaler her:


- Måske allerede i mine børns levetid, vil der være vand, hvor der nu er is og Nordpolen vil forsvinde. Måske sker det allerede i min levetid, advarer Paul McCartney, der opfordrer alle til at kaste sig ud i kampen for det skrøbelige øko-system ved Arktis, hvor selv små mængder olie eller andre affaldsstoffer vil være katastrofale for dyrelivet.

I brevet til Greenpeace opfordrer Paul McCartney alle til at vælge et af fem dyr, og sprede kampagnen ved at 'jagte' nye deltagere til kampen om at frede det allernordligste Arktis, så Shell og Cairns må vende skuden hjem igen.

- Blive en isbjørn, en sneugle, en sneræv, en hvalros eller en narhval. Og vær med til at starte en massebevægelse, der samler endnu flere støtter og som tilsidst tegner en streg i sandet, og siger til forurenerne: 'Stop. Her kommer I ikke længere', skriver McCartney.

Han slutter sit brev med en lille hilsen til John Lennon, der i sin tid skrev 'I Am The Wallrus', og som senere nævnte sangen igen på 'Glass Onion' fra Det Hvide Dobbeltalbum. Her drillede han Paul med linjen 'The Wallrus was Paul'. ('Det er Paul, der er hvalrossen'):

Læs også:


- Og ja, jeg ved jo godt, hvilket dyr jeg er, replicerer Paul mere end 40 år senere:

-  I am The Wallrus!, siger Paul i forbindelse med hans medvirken i kampagnen for fredning af Arktis.

Radioheads sanger Thom Yorke har også meldt sig som kendis-aktivist under Greenpeaces faner, der ventes at tiltrække flere celebre kunstnere i løbet af sommeren.

Olieselskabet Cairn har allerede i to år boret i det nordlige Grønland.

Over 1 mio. mennesker på verdensplan har på godt en måned underskrevet et dokument i protest mod olieboringerne i Arktis.