Han er efterlyst af dansk politi og eftersøgt af Interpol, men Nazar al-Khazraji, der er anklaget for omfattende krigsforbrydelser i Irak, gemmer sig efter alt at dømme i Abu Dhabi. I hvert fald peger pilen kraftigt i retning af emiratet efter programmet ’Eftersøgt – med Kristian Bech’, der blev vist på Kanal 5 onsdag aften.

Hærchefen fra Sorø, som han bliver kaldt, forsvandt pludseligt og sporløst den 17. marts 2003 efter fire år i Danmark og den sjællandske by. Der er blevet spekuleret i, at CIA havde en finger med i spillet

»Vi hører i kælderen, at folk skriger og græder. Jeg glemmer aldrig, at jeg kommer ud, og alle folk - også små børn - er døde på gaden.« Sådan husker kurdiske Shkofa Miteran den skæbnesvangre martsdag i 1988, hvor den kurdiske by Halabja i Irak blev ramt af et giftgasangreb. Det fortæller hun i programmet.

5.000 mennesker mistede livet og 10.000 blev såret, og angrebet på Halabja er et af de mest kendte angreb mod de irakiske kurdere under folkedrabet i Irak, hvor Saddam Husseins diktatoriske regime i slutningen af 1980'erne slog mere end 80.000 kurdere ihjel. Saddam Husseins hærchef var på det tidspunkt Nazar al-Khazraji, og angrebet på Halabja er blot en af de anklager, der i dag er mod ham.

Shkofa Miteran overlevede og flygtede sammen med sine sønner til Danmark.

Nazar al-Khazraji, også kendt som hærchefen fra Sorø, er anklaget for omfattende krigsforbrydelser i Irak. I 2003 flygtede han fra Danmark og menes nu at befinde sig i De Forenede Arabiske Emirater.
Nazar al-Khazraji, også kendt som hærchefen fra Sorø, er anklaget for omfattende krigsforbrydelser i Irak. I 2003 flygtede han fra Danmark og menes nu at befinde sig i De Forenede Arabiske Emirater. Foto: Thorkild Amdi
Vis mere

Det samme gjorde Nazar al-Khazraji, da han som en af de mest magtfulde personer til at være flygtet fra Saddam Hussein-styret søgte tilflugt i Danmark i 1999. Han fik tålt ophold herhjemme, fordi de danske myndigheder vurderede, at han var i livsfare, hvis han blev sendt retur.

Flygtede fra Danmark

Sammen med sin kone og to børn boede han i en lejlighed i Sorø på Sjælland, men efter fire år i landet stak han pludselig af, selv om han var sigtet for krigsforbrydelser og sat i husarrest. Kort efter forsvandt familien også. I mere end ti år har han holdt sit opholdssted hemmeligt, men i 2014 udgav han en selvbiografi på over 600 sider. En bog og et livstegn, der førte den tidligere politimand Kristian Bech på sporet af Nazar al-Khazraji, der også er kendt som hærchefen fra Sorø.

I programmet finder Kristian Bech frem til en af hærchefens sønner. På Facebook kan han se, at sønnen bor og arbejder i Abu Dhabi - hovedstaden i den lille, olierige ørkenstat De Forenede Arabiske Emirater på den arabiske halvø.

I jagten på den efterlyste hærchef, der også har optrådt flere gange på arabiske tv-stationer siden flugten fra Danmark, tog Kristian Bech derfor til Abu Dhabi i november sidste år. Her prøvede han at opsøge først sønnen og siden Nazar al-Khazraji. Dog forgæves. Alt tyder imidlertid på, at den efterhånden 77-årige hærchef befinder sig her, men er beskyttet af et godt netværk og tætte forbindelser til de rige og magthavende.

Hjalp CIA hærchefen med at flygte?

Efter flugten fra Danmark er der blevet spekuleret i, at den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, havde en finger med i spillet. Nazar al-Khazraji forsvandt den 17. marts 2003 - blot tre dage før USAs bomber faldt over Bagdad som starten på Irak-krigen. Kort inden havde politiet indstillet deres overvågning af hærchefen til naboernes store overraskelse.

»Så forsvandt de alle sammen. Det var næsten som om, man troede, de ville have, han skulle forsvinde,« siger Jan Colding, der boede overfor hærchefen i Sorø, i programmet.

En forælder med sit barn begge dræbt under det kemiske angreb på den kurdiske by Halabja i marts 1988. 
En forælder med sit barn begge dræbt under det kemiske angreb på den kurdiske by Halabja i marts 1988.  Foto: IRNA
Vis mere

Teorien går på, at CIA hjalp ham ud af Danmark, så han kunne bruges i planlægningen af krigen mod Irak. Derudover fandt man efterfølgende i en indkøbspose i hærchefens kælder CIA-dokumenter, der bekræftede en forbindelse til CIA allerede inden flugten fra Saddam Hussein.

Det er kun spekulation, og svaret får vi måske aldrig. Han er stadig eftersøgt af dansk politi, Interpol og af den særlige irakiske krigsforbryderdomstol Iraqi High Tribunal, der i 2006 dømte Saddam Hussein til døden. Og sporet fører altså til De Forenede Arabiske Emirater og Abu Dhabi.

Programmet 'Eftersøgt - med Kristian Bech' blev sendt onsdag aften kl. 21 på Kanal 5.