Tyrkiet har lukket ned for adgangen til titusindvis af hjemmesider i landet. Nu er turen kommet til Wikipedia.

Istanbul. Adgangen til det online opslagsværk Wikipedia er blevet blokeret i Tyrkiet. Det er sket lørdag morgen klokken otte.

Det oplyser en overvågningsgruppe ved navn TurkeyBlocks til nyhedsbureauet dpa.

- Den tabte forbindelse stemmer overens med de internetfiltre, der bliver brugt til at censurere indhold i landet, lyder det i en udtalelse fra gruppen ifølge Reuters.

Når internetbrugere forsøger at komme ind på siden, får de en besked om en pause i forbindelsen.

Årsagen bag blokeringen er uklar. Men ifølge overvågningsgruppen er det sket på ordre fra de tyrkiske myndigheder, skriver AFP.

Flere tyrkiske medier, herunder avisen Hürriyet, rapporterer, at hjemmesiden er blevet lukket ned på baggrund af en midlertidig bekendtgørelse, som vil blive stadfæstet af en domstol de kommende dage.

Tyrkiet har tidligere lukket ned for adgangen til titusindvis af hjemmesider i landet - blandt andet de sociale medier Facebook og Twitter samt videokanalen YouTube.

Samtidig har myndighederne i landet gjort mere for at blokere Virtual Private Networks (VPN), som kan gøre det nemmere at komme ind på hjemmesider, der ellers ikke er adgang til fra landet.

Den tyrkiske regering understreger selv, at tiltagene altid er midlertidige og nødvendige for den nationale sikkerhed.

Men modstandere af regeringen peger i stedet på, at blokeringerne er endnu et forsøg på at begrænse borgernes rettigheder de seneste år.

Tyrkiet kritiseres i øjeblikket for en folkeafstemning, der blev afholdt 16. april.

Her stemte et flertal af de tyrkiske vælgere for en forfatningsændring, der på sigt vil sikre landets præsident mere magt.

Afstemningen er blevet kritiseret for at være udemokratisk.

Og internationale observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Europarådets Parlamentariske Forsamling har sagt, at folkeafstemningen ikke levede op til internationale standarder.

/ritzau/