Efter ugers krise i Polen, hvor titusinder har demonstreret mod en regeringsreform af retssystemet, der ville betyde, at Polens tredeling af magten ville blive sat ud af spillet, har præsidenten i landet valgt at nedlægge veto mod de omstridte love.

»Nej, er det rigtigt? Det er en glædelig nyhed,« udbryder Svend Gottschalk Rasmussen, lektor emeritus ved Institut for Sprog og Kommunikation ved Syddansk Universitet og ekspert i Polen, da han mandag formiddag - midt under sin ferie - får overbragt nyheden om den polske præsident Dudas veto mod de love, som i flere uger har truet med at kaste Polen ud i et demokratisk kaos.

Få timer inden præsidentens veto havde Svend Gottschalk Rasmussen over for BT beskrevet situationen i Polen som »tilspidset«, »meget alvorlig« og et »stille statskup«. Men nu er han forsigtig optimistisk.

»Det er et vendepunkt, og man må formode, at de mange demonstranter i de polske gader har haft en virkning. Men nu må vi lige se, hvad vetoet præcis indebærer den kommende tid.«

De seneste dage har titusindvis af polakker indtaget gaderne i hovedstaden Warszawa for at demonstrere mod en række nye love fra regeringen. Lovene ville give parlament og regering mulighed for at fyre og ansætte dommere og dermed reelt ophæve grænsen mellem den lovgivende og dømmende del af magten i landet - hvilket er en helt grundlæggende del af et vestligt demokrati, som vi kender det.

Ifølge EU, den polske opposition og adskillige eksperter, så var Polens regering på vej mod at svække landets demokrati væsentligt. Det skete, da det ledende regeringsparti Lov og Retfærdighed havde lagt op til en reform af landets retsvæsen og herunder Højesteret.

En lovpakke, der ville gøre det muligt for parlamentet og regeringen at fyre og ansætte dommere, er blevet stemt gennem begge kamre i det polske parlament. Og den manglede blot præsident Andrzej Dudas underskrift, før de omstridte love ville træde i kraft.

Den polske præsident, Andrzej Duda, har nedlagt veto mod de omstridte love.
Den polske præsident, Andrzej Duda, har nedlagt veto mod de omstridte love. Foto: KACPER PEMPEL
Vis mere

Det har gennem de seneste dage og uger fået polakker i tusindvis til at strømme ud på gaderne i hovedstaden Warszawa og storbyer som Krakow og Wroclaw for at demonstrere med EU og Polens flag i hænderne.

Bare få timer inden præsident Dudas meget overraskende veto - præsidenten tilhører selv det ledende Lov og Retfærdighedsparti, som ønskede reformen gennemført - fortalte Svend Gottschalk Rasmussen at situationen i det østeuropæiske land ikke så god ud med demokratiske øjne:

»Situationen i Polen er alvorlig. Meget alvorlig,« sagde Polen-eksperten.

»Lige nu står der to lejre overfor hinanden, og de kan ikke blive enige. Situationen er meget tilspidset, da den siddende regering i mine øjne har begået et langsomt statskup. Først overtog regeringen forfatningsdomstolen, og nu er vi ved at være ved sidste skridt i statskuppet, hvor de også overtager domstolene. Man kan se det som et ikke væbnet statskup,« forklarede Svend Gottschalk Rasmussen.

Han fortalte, at Lov og Retfærdighedspartiet med Jaroslaw Kaczynski i spidsen langsomt, men sikkert havde fjernet oppositionens muligheder for at bekæmpe regeringens tiltag. Og når regeringen samtidig har flertal i parlamentet, så var det småt med muligheder for at rulle reformen tilbage - hvis ikke præsidenten nedlagde veto, som han få timer senere gjorde.

'Nej til diktatur' står der på skilte, som demonstranter har med. På billedet er formanden for Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski.
'Nej til diktatur' står der på skilte, som demonstranter har med. På billedet er formanden for Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski. Foto: JANEK SKARZYNSKI
Vis mere

»Det ville være oplagt at stille regeringen for en rigsret, da den forbryder sig mod den polske grundlov, men det kan man ikke fra oppositionens side, da det kræver 2/3 parlamentet, som stemmer for. Regeringen lytter slet ikke til oppositionens kritik - og der er ingen muligheder for at afsætte folk, der tilraner sig mere og mere magt. Desuden er mange af de redskaber, som kan bruges i sådan en situation, blevet afskaffet af regeringen. Og det har ført til de store demonstrationer, som vi ser i disse dage,« forklarede Svend Gottschalk Rasmussen.

»Trykket fra de mange demonstranter i gaderne burde påvirke regeringen,« uddybede han.

Selvom han ikke regnede det for specielt sandsynligt, så frygtede han, at regeringens reform kunne føre til desperate handlinger fra oppositionen.

»Og selvom jeg ikke tror det, så er der en fare for, at der kommer et modkup, når oppositionen ikke har flere muligheder. Fra oppositionens side har man sagt, at demonstrationerne er fredelige og vil blive ved med at være det, men man kan frygte, at politi og demonstranter vil komme i kampe, som man så det i kommunistdagene,« sagde Svend Gottschalk Rasmussen, inden vetoet, der ændrede situationen.

Da BT snakker med ham efter præsidentens veto, så er det en overrasket ekspert, der på forhånd ikke havde megen tiltro til præsident Duda.

»Jeg var skeptisk over for præsidenten. Men han må have set, at det hele var ved at køre af sporet. Og specielt det, at han har nedlagt veto mod, at regeringen og parlamentet kan påvirke, hvem der skal sidde i Polens Højesteret, er vigtigt. Hvis han havde skrevet under på lovene, så var det stort set lig med, at alle dommerne i Højesteret måtte gå af,« siger han.

Problemerne i Polen er dog langt fra overstået, men præsidentens veto er en positiv overraskelse for Svend Gottschalk Rasmussen.

»Krisen er ikke slut. Og vi må vente og se, hvad der sker de kommende dage. Men jeg er behersket optimist. Folket har sagt nej, og det har kunnet høres hele vejen i præsidentpaladset,« slutter han.

Demonstranter foran præsidentpaladset i Warszawa.
Demonstranter foran præsidentpaladset i Warszawa. Foto: AGENCJA GAZETA
Vis mere

Demonstration foran den polske Højesteret.
Demonstration foran den polske Højesteret. Foto: BARTHOMIEJ ZBOROWSKI
Vis mere

Demonstration foran den polske Højesteret.
Demonstration foran den polske Højesteret. Foto: KACPER PEMPEL
Vis mere