Naziofficerer fra den slagne tyske hær stod bag opbygningen af en undergrundshær i Tyskland efter krigen, viser dokument fra efterretningstjenesten.

TYSKLAND: Nazityskland gik under i flammer, men som en Fugl Føniks genopstod dele af nazisternes militærapparat efter krigen, viser et 321 sider langt dokument, som avisen Der Spiegel har gravet frem i den tyske efterretningstjenestes arkiver.

Ifølge den svenske avis Dagens Nyheter, der citerer Der Spiegel, viser det tidligere hemmelige dokument, at kernen i den nazistiske undergrundshær bestod af 2.000 tidligere officerer i den tyske Wehrmacht og fra det berygtede Waffen-SS.

Dokumentet med den anonyme titel, »Forsikringer«, indeholder ifølge medierne alt andet end kedelige talkolonner.

Tvært imod rummer det en detaljeret gennemgang af organisationsstrukturen i undergrundshæren og afslører, at initiativtagerne hævder at råde over 40.000 soldater, der kunne rekrutteres i tilfælde af et angreb på det daværende Tyskland. Det var på det tidspunkt opdelt i en række besættelseszoner, der blev kontrolleret af sejrsmagterne.

Det hemmelige netværk blev skabt i 1949, samme år som det nu hedengangne og russisk-kontrollerede Østtyskland blev dannet, og på et tidspunkt hvor det var forbundet med dødsstraf for tyskere et engagere sig i militærorganisationer.

Ifølge oplysningerne var Vesttysklands første kansler efter krigen, Konrad Adenauer, vidende om det hemmelige nazi-netværk, der gik under kodenavnet »Forsikringsselskabet«.

Adenauer blev kansler i 1949, da Vesttyskland blev samlet af de tre vestlige besættelseszoner, og fik ifølge dokumentet kendskab til netværket i 1951, uden at gribe ind.

Årsagen kan ifølge mediernes udlægning være to: Enten fordi han ikke ønskede en konfrontation med nazi-veteranerne, eller fordi han erkendte, at de nye vesttyske myndigheder og nazi-undergrundshæren på i hvert fald et punkt havde samme interesse: At beskytte landet mod en kommunistisk invasion.

Hvad der skete med »Forsikringsselskabet« vides ikke.

Formentlig blev det opløst i 1950erne.