Efter et 12 timer langt møde forlod stats- og regeringslederne Bruxelles uden en aftale med Tyrkiet.

Bruxelles: Efter et topmøde med Tyrkiet blev de 28 EU-lande natten til tirsdag enige om et slutdokument, som peger frem mod det kommende topmøde i Bruxelles 17. og 18. marts.

I en sluterklæring fastslår EU-landene blandt andet at:

* Der er brug for handling for at lukke menneskesmuglernes ruter, ødelægge deres forretningsmodel, beskytte Europas ydre grænser og bringe en ende på "migrationskrisen i Europa".

* For at gøre turen over Middelhavet nyttesløs, skal Tyrkiet tage alle personer tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de græske øer. Alle omkostningerne til dette skal betales af EU.

* For hver syrer, som Tyrkiet tager imod fra de græske øer, skal EU-landene tage imod en anden syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet.

* Man vil dog ikke pålægge landene nye forpligtelser hvad angår omfordeling og genbosættelse af flygtninge. Derfor regner EU-landene med, at omfordelingen fra Grækenland og Tyrkiet kan foregå inden for den allerede aftalte kvote på 160.000 personer.

Det skal Tyrkiet have for at hjælpe:

* Der skal sættes mere tempo på en visumliberalisering, så tyrkere fra slutningen af juni kan rejse visumfrit ind i EU. Det er en del af betalingen for, at Tyrkiet lukker den illegale trafik over Middelhavet.

* Der skal sættes fart på fordelingen af de tre milliarder euro, som Tyrkiet er blevet stillet i udsigt for at bremse menneskestrømmen til Grækenland. De første projekter for flygtninge i Tyrkiet skal være finansieret inden udgangen af marts.

* Der skal forberedes en beslutning om at åbne nye kapitler i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU så hurtigt som muligt.

* EU skal samarbejde med Tyrkiet for at forbedre den humanitære situation i Syrien. Formålet er at gøre det muligt for den lokale syriske befolkning at bo i områder, som er mere sikre.

* EU's præsident Donald Tusk skal i de kommende ti dage få detaljerne i forslagene på plads med Tyrkiet, så man er klar til at indgå en aftale på topmødet 17. og 18. marts i Bruxelles.

Det er EU-landene også enige om:

* Der skal sikres hjælp til Grækenland, der som frontland står med store flygtningeproblemer, efter Balkan-landenes beslutning om at sætte antal på, hvor mange der må krydse deres grænser.

* Der skal slås hårdt og hurtigt ned på menneskesmuglere, der forsøger at åbne nye ruter ind i EU, efter flygtningestrømmen via ruten fra Tyrkiet til Grækenland og fra Grækenland over Balkan nu er ved at blive stoppet.

* Der skal arbejdes for, at alle interne grænsekontroller - herunder den danske - skal ophøre inden udgangen af året. Dermed vil muligheden for at rejse pasfrit i Schengen-området blive genetableret.

/ritzau/