Storbritanniens afsked med EU er blot den seneste af en række kriser, EU-samarbejdet har befundet sig i.

Rom. Siden grundlæggelsen for 60 år siden har det europæiske samarbejde oplevet en stribe op- og nedture.

* I foråret 2005 samler skyerne sig over EU, da de franske vælgere afviser et forslag til Lissabon-traktaten, der sigtede mod at reformere samarbejdet. Tre dage senere gentager de hollandske vælgere budskabet.

* Først i 2007 lykkes det landene at blive enige. Det besluttes, at man bevarer de fleste af de institutionelle opfindelser fra forfatningstraktaten, såsom en fast EU-præsident. På den anden side indeholder reformen ikke statslignende træk som navnet "forfatning", ligesom referencer til EU-symboler som hymne, flag, nationalsang og motto er væk efter ønske fra blandt andet Holland.

* I november 2009 afslører Grækenland en voldsom stigning i sit offentlige underskud, hvilket udløser en finansiel krise på tværs af euroområdet.

* Først Grækenland, så Irland, Portugal, Spanien og Cypern søger støtte fra EU og Den Internationale Valutafond, som kræver en streng budgetdisciplin til gengæld.

* Ligesom det begynder at lysne efter finanskrisen, rammes Europa i 2015 af den hidtil største migrationskrise siden slutningen af Anden Verdenskrig. Medlemslandene formår ikke at udarbejde en fælles handlingsplan.

* Trykket fra flygtninge- og migranter får flere lande, herunder Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig, til at indføre midlertidig grænsekontrol. I Danmark har den været gældende siden 4. januar 2016.

* Den seneste krise kom 23. juni 2016, da 52 procent af briterne stemte for at forlade EU. Tilhængere af det europæiske samarbejde frygter, at EU-kritiske kræfter også i andre lande er ved at tage styringen, og at samarbejdet dermed vil smuldre yderligere.

Kilder: Ritzau, AFP og Wikipedia.

/ritzau/