Oprørere hævder at have taget magten i stat i Sydsudan

Sydsudans tidligere vicepræsident, der nu er oprørsleder, hævder at have overtaget magten i en olierig stat. USA advarer om konsekvenser ved et kupforsøg.

SYDSUDAN: Sydsudans tidligere vicepræsident Riek Machar siger, at oprørsstyrker har overtaget magten i oliestaten Unity og har kontrol med store dele af landet. Det skriver BBC.

Den tidligere vicepræsident oplyser desuden, at tropperne, der kæmper mod regeringen i verdens nyeste land, er under hans kommando. Han tilbyder at forhandle med regeringen, hvis politikere, der blev arresteret i sidste uge, bliver løsladt og ført til et neutralt land som Etiopien.

Det har ifølge BBC ikke været muligt at få bekræftet udmeldingen om, at oprørere har overtaget magten i Unity, der ligger ved grænsen til Sudan, fra officielt hold.

Krisen i Sydsudan er eskaleret siden sidste uge, hvor præsident Salva Kiir beskyldte Riek Machar for at stå bag et kupforsøg.

Mindst 500 mennesker er blevet dræbt alene i hovedstaden Juba i løbet af den seneste uge, mens tusindvis er blevet drevet på flugt. Ifølge FNs fredsbevarende mission i byen Bor er et betragteligt antal personer ankommet i løbet af det seneste døgn for at få beskyttelse.

USAs præsident, Barack Obama, advarede lørdag Sydsudan om, at den amerikanske regering og dens allierede vil stoppe støtten til landet ved ethvert forsøg på et militærkup.

»Ethvert forsøg på at tage magten gennem brug af militærmagt vil resultere i afslutningen på langvarig støtte fra USA og det internationale samfund,« lød det ifølge AFP i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Både USA, Kenya og Uganda har sendt tropper til landet for at evakuere deres egne statsborgere.

Sydsudan blev uafhængigt fra Sudan i 2011.