Det er ikke faldet i god jord i Kina, at den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, forleden valgte at have en telefonsamtale med Taiwans præsident. Men ifølge en af Trumps toprådgivere på det økonomiske område, så kan Kina rende ham en tur.

Der er kommet knuder på tråden mellem USA og Kina, efter Donald Trump som kommende amerikanske præsident valgte at føre en telefonsamtale med den tawanesiske præsident Tsai Ing-wen i sidste uge. De amerikanske diplomati har derfor måttet rykke hurtigt, for at undgå, at sagen udviklede sig til en større krise mellem de to lande.

Siden 1970'erne har USA haft den politik, at Taiwan hører under Kina. Den såkaldte 'One China'-politik. Men alt det blev sat på spil, da Donald Trump valgte at tage imod et opkald fra den taiwanesiske præsident.

Taiwan's præsident Tsai Ing-wen taler i telefon med Donald Trump i sit kontor i Taipei. Billedet er blevet udleveret til pressen af Taiwans regering.
Taiwan's præsident Tsai Ing-wen taler i telefon med Donald Trump i sit kontor i Taipei. Billedet er blevet udleveret til pressen af Taiwans regering. Foto: Reuters
Vis mere

En talsmand fra Det Hvide Hus - som fortsat repræsenterer Obama-regeringen - har da også været ud og sige, at man 'ikke forstår', hvorfor Donald Trump valgte at have en samtale med præsidenten for Taiwan, som Kina anser som en udbryderstat, der bør høre under Kina.

Men den store ballade omkring telefonopkaldet er ikke noget, der ryster en af Donald Trumps toprådgivere, når det kommer til økonomi.

Rådgiveren hedder Stephen Moore, og har en fortid hos blandt andet avisen The Wall Street Journal. I et radioprogram på kanalen WLS AM 890, som CNN har fået en bid af, giver han sit syn på episoden. Og det er ikke Kina-venligt.

»Taiwan er vores allierede. Det er et land, som vi har støttet, fordi de tror på frihed. Vi burde støtte vores allierede, og hvis Kina ikke kan lide det, så kan de rende mig,« sagde Stephen Moore, der uddybede sit synspunkt:

»Vi vil stå bag Taiwan. Vi ser, hvad der sker i Kina, og den måde de rasler med deres sabel derude i Østen. Det er på tide, vi gør, hvad Reagan (Ronald Reagan, tidligere amerikansk præsident, red.) gjorde. Vi skal gå op mod de bøller, vi skal sige, at vi ikke vil lade dem gøre dette, og vi skal stå sammen med vores allierede,« lød det fra Stephen Moore.

Om rådgiverens synspunkt også deles af Donald Trump, vides ikke.

Den kommende præsident har selv været ude på Twitter og fortælle, at det ikke var ham, der ringede Taiwans præsident op, men at han tog imod opkaldet, som gik ud på at ønske Trump tillykke med sejren i præsidentvalget.

Noget tyder dog på, at opkaldet var aftalt på forhånd. En talsperson for den taiwanesiske præsident har været ude og sige, at opkaldet var aftalt. Det skriver avisen The Independent.

»Selvfølgelig havde begge sider aftalt det på forhånd, før vi tog kontakt,« har Alex Huang, der er talsperson for præsident Tsai, været ude og sige.

De kinesiske myndigheder har været ude og kalde opkaldet for småprovokationer fra Taiwans side.