For første gang siden det malaysiske passagerfly blev skudt ned i Ukraine, har Obama og Putin været i kontakt med hinanden. Her udtrykte den amerikanske præsident sin bekymring over den russiske støtte til separatisterne i det østlige Ukraine.

USA/RUSLAND: Da Barack Obama og Vladimir Putin talte sammen sidst 17. juli, sluttede samtalen eftersigende med, at Putin fortalte, at der var forlydender om, at et passagerfly var styrtet ned ved den østlige grænse mellem Ukraine og Rusland.

Fredag talte de to præsidenter sammen for første gang siden, at det omtalte passagerfly viste sig at være det malaysiske passagerfly med knap 300 passagerer, der alle sammen blev ofre for et løsgående missil - sandsynligvis affyret af de prorussiske separatister med et missilsystem, som russerne havde bevæbnet dem med. En version USA i hvert fald har valgt at tro på, og det har ikke vakt jubel i Kreml, hvor man af flere omgange har kritiseret USA for »bevidst at fejlfortolke« begivenhederne.

I samtalen fredag luftede Barack Obama sine »dybe bekymringer« over Ruslands fortsatte støtte til separatisterne i det østlige Ukraine, skriver nyhedsbureauet Reuters.

På trods af det har de to ledere aftalt at holde kommunikationskanalerne åbne.

Tidligere på ugen har både USA og EU højnet presset på Rusland med endnu strammere økonomiske sanktioner, og i samtalen fredag har Obama nok en gang opfordret til, at Rusland og Ukraine finder en diplomatisk løsning på den nuværende konflikt.

Til gengæld lod Putin den amerikanske præsident vide, at sanktionerne modarbejdede en løsning på konflikten, og at ingen af de to lande (Rusland og Ukraine, red.) var interesserede i den nuværende situation.

Kort efter telefonsamtalen har Kreml sendt en meddelelse ud, hvor man fastslår, at der fortsat er »betydelige« uenigheder mellem USA og Rusland, men at de begge var enige om vigtigheden af en øjeblikkelig våbenhvile i det østlige Ukraine.

Fredag har det amerikanske senat samtidig bevilliget knap 40 millioner danske kroner til den ukrainske grænsevagt, der er i hårde kampe i den østlige del af landet, hvor kampene med separatisterne og de ukrainske regeringsstyrker fortsætter. Hjælpen fra USA består blandt andet af overvågningsudstyr og mindre både.