USAs 44. præsident har forlængst sikret sin plads i historiebøgerne - på godt og ondt

USAs 44. præsident Barack Obama har forlængst bevist, at han er en viljefast regeringsleder. Men de næste tre år vil for alvor afgøre hans politiske eftermæle. Ligesom sin danske ’kollega’ Anker Jørgensen danser Obama nemlig også på kanten af en truende økonomisk ruin.

Natten til i i dag, tirsdag, spillede Barack Obama en vigtig rolle i dén aftale - det stærkt forsinkede statsbudget, der i 11. time udsatte USAs tur ud over den truende økonomiske afgrund.

Og sidste år fik han gennemført den såkaldte ’Obama-Care’ - aftalen, der for første gang i landets historie lover sygesikring til alle i USA.

Men fremtiden er langt fra sikret - hverken for USA eller for Præsident Obama selv.

Godt eller skidt

Ekperterne er nemlig stærkt uenige om, hvorvidt Obamas økonomiske politik vil redde landet eller blot uddybe den økonomiske krise, som USA har kæmpet med siden 2008. Og ligesom det skete for vores egen regeringsleder Anker Jørgensen, der var Danmarks statsminister fra 1975 til 1982, risikerer en fejlslagen Barack Obama-økonomi i historiebøgerne at overskygge alle hans gode sociale tiltag.

Således sørgede Anker Jørgensen bl.a. for efterlønnens indførsel. Men de fleste husker alligevel bedst den forhenværede statsminister for underskuddet på handelsbalancen og den dobbelte gældskrise, han efterlod sig ved sin afgang i 1982.

Men den ansete amerikanske historiker David McCullough er optimistisk på Barack Obamas vegne.

- Jeg tror, at den nuværende republikanske modvilje vil få alle til at glemme Obamas eventuelle fejltrin. Og på lang sigt vil vores nuværende præsident blive husket som en ny Franklin D. Roosevelt, der i 1933 indførte store dele af det sociale sikkerhedsnet, der i dag stadig eksisterer. Uanset hvad der sker i de næste tre år, har Barack Obama allerede udrettet nok til en flot plads i historierbøgerne, siger McCullough.