Med en stribe nye sanktioner fra både USA og EU begynder den russiske finanssektor at føle smerten, siger præsident Barack Obama, der dog understreger, at Den Kolde Krig ikke er ved at genopstå.

USA: USA og EU udvidede tirsdag listen over de sanktioner, der rammer Rusland på grund af krisen i Ukraine.

Det er de mest vidtrækkende sanktioner til dato, sagde USAs præsident, Barack Obama, på et pressemøde tirsdag aften dansk tid.

»Det havde ikke behøvet at komme hertil, men det er et valg, præsident Putin og Rusland har truffet. Den russiske energisektor og den russiske finanssektor begynder at kunne føle smerten nu,« sagde Barack Obama ved pressemødet foran Det Hvide Hus. Med de øgede sanktioner har russiske interesser alene tirsdag mistet flere hundrede millioner dollars, sagde præsidenten.

USA og EU har i en koordineret aktion annonceret sanktionerne, der er rettet mod russiske banker og energi- og forsvarsvirksomheder. Fem af de seks største russiske banker er nu underlagt sanktioner fra USA.

Rusland straffes for at yde støtte til det separatistiske oprør i det østlige Ukraine og for nedskydningen af passagerflyet fra Malaysia Airlines tidligere på måneden. Det er endnu ikke opklaret, hvem der stod bag, men det bliver vurderet, at det formentlig var oprørere, der var udstyret med russiske missiler.

Barack Obama understregede ved pressemødet, at de nye sanktioner er et udtryk for en »aftagende tålmodighed med pæne ord fra præsident Putin, der ikke modsvares af handlinger«. Han afviste dog samtidig, at spændingerne mellem USA og Rusland kan udløse en storpolitisk konflikt som den, der var i perioden efter Anden Verdenskrig.

»Det er ikke en ny, kold krig. Det er et meget konkret problem relateret til Ruslands manglende vilje til at erkende, at Ukraine kan kortlægge sin egen vej«.

Foreløbig er der intet, som tyder på, at Vladimir Putin er ved at ændre holdning til konflikten. Tværtimod er strømmen af russiske våben ind over grænsen til separatisterne ifølge vestlige efterretninger blevet intensiveret siden nedskydningen af passagerflyet.

Regeringen i Moskva har ved flere lejligheder afvist over for EU og USA, at Rusland leverer våben til de prorussiske separatister i Østukraine.