Nyt EU-udspil går imod danske krav

Der var dårligt nyt for den danske regering, da EUs siddende formand, Herman Van Rompuy, sent torsdag aften præsenterede et revideret udspil til EUs flerårige budget.

BRUXELLES: Da Herman Van Rompuy torsdag omkring midnat præsenterede et revideret forhandlingsudspil, var den danske rabat ikke imødekommet, og i forhold til Van Rompuys tidligere udspil bliver der fjernet 14 milliarder euro fra EUs grønne vækstinitiativer, som Danmark kæmper for. Samtidig flyttes penge til EUs landbrugsstøtte og strukturfonde. To områder som Danmark netop gerne vil skære i.

Det samlede EU-budget forbliver i det nye udspil på samme niveau som i EU-formandens tidligere udspil. En budgetramme der svarer til 1,01 procent af EU-landenes samlede økonomi - opgjort i BNI.

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er skuffet, men vil kæmpe videre, når stats- og regeringscheferne mødes igen fredag klokken 12.

- Vi er langt fra at være i mål med et budget, sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde natten til fredag.

Især Storbritannien kræver beskæringer i budgettet, men også en gruppe lande anført af Tyskland ønsker at skære budgettet ned, så det udgør en procent af EU-landenes BNI.

Udspillet imødekommer derimod Frankrig, der vil holde fast i landbrugsstøtten, og en gruppe primært øst- og sydeuropæiske lande anført af Polen, der vil bevare strukturfondene.

I forhold til det nuværende EU-budget flytter det seneste udspil dog stadig midler fra landbrug og strukturfonde til grønne vækstinitiativer. Blot ikke så mange, som Van Rompuy i første omgang havde lagt op til.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08