København: Nato-landene bliver med 12.000 soldater i Afghanistan

BRUXELLES: Nato-landene vil beholde 12.000 soldater i Afghanistan i 2016 og dropper dermed tidligere planer om at skære ned på militæralliancens tilstedeværelse i det krigshærgede land.

- Vi er i Afghanistan for at forhindre, at det igen bliver et tilholdssted for internationale terrorister, siger Jens Stoltenberg, generalsekretær i Nato.

Allerede i sidste måned meddelte den amerikanske præsident, Barack Obama, at USA forlænger sin nuværende mission i Afghanistan, og det fik hurtigt flere Nato-lande til at følge trop.

Nato-landene vil også arbejde på at sikre international finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker frem til 2020. Foreløbig er pengene sikret indtil udgangen af 2017.

/ritzau/

Netanyahu erkender Israels tilstedeværelse i Syrien

JERUSALEM: Israelske styrker har opereret i Syrien, siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for første gang.

I Syrien kæmper det Iran-støttede regime mod oprørere og den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat, IS. Og Israel har altså, mod tidligere forlydender, blandet sig i konflikten.

- Vi har lejlighedsvist udført operationer i Syrien for at forhindre landet i at blive en trussel mod os.

- Vi gør også alt for at forhindre våben, især dødbringende, i at blive flyttet fra Syrien til Libanon, siger Netanyahu til journalister under et besøg i det nordlige Israel.

/ritzau/AFP

Politichef fyres efter betjent skød teenager 16 gange

CHICAGO: Chicagos borgmester har fyret byens øverste politichef efter en sag, hvor en video viser en politibetjent skyde en sort teenager 16 gange sidste år.

Sagen har ført til udbredte demonstrationer.

- Den offentlige tillid til ledelsen af politiet er blevet rystet og nedbrudt, siger borgmester Rahm Emanuel.

Videoen, der viser en politimands nedskydning af en 17-årig dreng sidste år, har fået borgere i Chicago og over hele USA til at rase, og myndighederne frygter, at det kan komme til uroligheder.

Den hvide politibetjent blev sigtet for drab i sidste uge, hvilket var samme dag, som videoen blev offentliggjort.

/ritzau/AFP

Nato vil udvide igen og inviterer Montenegro inden for

BRUXELLES: Montenegro, der blev bombet af Nato-landene under Kosovo-krigen for 16 år siden, er nu på vej til at blive inviteret inden for i den selvsamme militæralliance.

Invitationen til at starte optagelsesforhandlinger, der ventes at vare mellem ét og to år, ventes onsdag at blive vedtaget på Natos udenrigsministermøde i Bruxelles, og det lille eksjugoslaviske land vil dermed have kurs mod at blive medlemsland nummer 29.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) glæder sig over den nye udvidelse, der er på vej, og over, at Natos dør stadig står åben, selv om Rusland er lodret imod den fortsatte udvidelsesproces.

Montenegro har kun 650.000 indbyggere, heraf 2000 soldater, og det er blot halvt så stort som Jylland.

/ritzau/

USA indsætter specialstyrker i øget kamp mod IS

WASHINGTON: Pentagon i USA sender specialstyrker til Irak for at hjælpe i kampen mod Islamisk Stat, siger forsvarsminister Ashton Carter.

Det inkluderer at tage styringen under missioner i Syrien.

Styrken vil også være i stand til at gribe ind i nabolandet Syrien, hvor Washington allerede har oplyst, at USA vil sende 50 specialtrænede soldater af sted.

- Disse særlige styrker vil med tiden være i stand til at gennemføre ransagninger, befri gidsler, indsamle efterretninger og fange Isil-ledere.

- Styrken vil også være i en position til at udføre unilaterale operationer i Syrien, siger Carter videre.

/ritzau/Reuters

Vejret bremser flygtninge

GENEVE: 140.000 flygtninge og migranter er kommet til Europa i november via Middelhavet. Det er et fald fra oktober, hvor der kom 220.000, oplyser FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Det er fortsat et meget højt tal, siger FN-organisationen.

Det betyder, at der hidtil i år er kommet over 800.000 til Europa. Det er fire gange flere end det samlede antal i 2014.

- Årsagen til nedgangen i antallet af ankomne har at gøre med ændrede klimatiske betingelser i Det Ægæiske Hav, men også at de tyrkiske myndigheder slår ned på menneskesmuglere, siger en talsmand for UNHCR.

Hundredtusinder har i år i små både og gummibåde ladet sig smugle fra Tyrkiet til Grækenland.

/ritzau/Reuters

Tysk enighed om operation mod IS

BERLIN: Den tyske regering er nået til enighed om at tilslutte sig den militære operation mod Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Ifølge planen vil Tyskland bidrage med Tornado-overvågningsfly, et tankfly til genoptankning i luften, en fregat og op til 1200 soldater til den amerikansk-ledede koalition.

Forbundskansler Angela Merkels regering består af hendes eget konservative parti CDU, det bayerske søsterparti CSU og det socialdemokratiske SPD.

Den socialdemokratiske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier erkendte før regeringsmødet tirsdag, at det kan blive en langvarig kamp mod IS.

Den militære indsats skal godkendes af Forbundsdagen. Det sker i denne eller næste uge.

/ritzau/dpa

Tyrkiet vil kommunikere med Rusland

ANKARA: Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, opfordrer til, at der etableres kanaler for militær kommunikation mellem Tyrkiet og Rusland for at forhindre, at nedskydningen af et russisk kampfly gentager sig.

Det russiske kampfly blev skudt ned tirsdag i sidste uge af Tyrkiet, da det kortvarigt krydsede en tyrkisk grænselomme til Syrien.

- Vores opfordring til Rusland er at åbne militære kommunikationskanaler for at forhindre, at lignende episoder sker, sagde Davutoglu tirsdag på et pressemøde.

Nedskydningen har udløst en alvorlig diplomatisk krise i forholdet mellem de to lande.

Eksempelvis har Rusland indført sanktioner over for tyrkiske landbrugsvarer.

/ritzau/Reuters

Flygtninge ankommer til Sverige i gummibåd efter kontrol

STOCKHOLM: Den svenske regerings beslutning om at indføre strengere grænsekontrol har nu ført til det første kendte tilfælde med flygtninge, der er kommet til landet over havet i en gummibåd.

Det skriver politiet i en hemmeligstemplet rapport til justitsministeriet, som avisen Dagens Nyheter har fået aktindsigt i dele af.

- De oprettede grænsekontroller i Sverige såvel som i andre lande gør, at ulovlige migranter ikke længere kan rejse lige så åbent, og det bliver derfor mere almindeligt, at ulovlige migranter transporteres i skjul, skriver det svenske rigspoliti i rapporten.

- I ét tilfælde er man i Polisregion Syd stødt på fem personer, som ankom til havnen i Skillinge i gummibåd, hedder det videre.

Skillinge ligger på den sydøstlige kyst af Skåne ikke langt fra Bornholm.

/ritzau/

Zuckerberg vil forære Facebook-formue til velgørenhed

SAN FRANCISCO: Facebooks storaktionær og skaber, Mark Zuckerberg, er blevet far. Den glæde har fået Zuckerberg til at love, at han gennem resten af sit liv vil bruge 99 procent af sine aktier i Facebook på velgørenhed.

Det oplyser Facebook-stifteren sammen med sine kone, Priscilla Chan, i et åbent brev til deres nyfødte datter.

Selv værdisætter Zuckerberg aktierne til 45 milliarder dollar - svarende til omkring 316 milliarder kroner.

Facebook-milliardærens beslutning følger i fodsporene på lignende træk fra rigmænd som investeringsguruen Warren Buffett og Microsoft-grundlæggeren Bill Gates. De har begge lovet at donere deres enorme formuer til velgørende formål.

/ritzau/Reuters

Usikker Mali-situation får USA til at sende personale hjem

WASHINGTON: Sikkerhedssituationen i det vestafrikanske land Mali er så ustabil, at USA nu evakuerer dele af personalet fra sin ambassade i hovedstaden Bamako.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium.

Beslutningen gælder for såkaldt ikke-akut personale samt medrejsende familiemedlemmer til de ansatte på ambassaden.

Det betyder, at amerikanske statsborgere i Mali fremover ikke kan regne med at få konsulær bistand, medmindre der er tale om en nødsituation.

Beslutningen er taget i kølvandet af angrebet på et hotel i Bamako 20. november, hvor 19 personer - heriblandt en amerikansk statsborger - blev dræbt.

/ritzau/Reuters

Studie: Mænd har bedre stedsans end kvinder

TRONDHEIM: Forskningen har talt. Mænd er bedre til at finde vej end kvinder.

Det er i hvert fald konklusionen på et mindre studie udført af forskere i Norge.

De har fundet frem til, at mænd benytter sig af flere genveje, orienterer sig mere efter verdenshjørnerne og i det hele taget bruger en anden del af hjernen end kvinder, når de skal finde rundt.

- Vores forsøg viser, at stedsansen hos de mandlige deltagere er bedre. De finder slet og ret hurtigere frem, siger Carl Pintzka, der er læge og i gang med at lave doktorafhandling hos Institutt for Nevrovitenskap ved universitetet NTNU, til VG.

/ritzau/NTB