Danmark indtager en trist fjerdeplads over verdens mest forbrugende nationer, viser ny rapport fra WWF.

Her gik vi og troede, at vi hører til verdens miljødukse, og så afslører WWF Verdensnaturfondens nye Living Planet-rapport det modsatte. WWF har ranglistet nationerne efter deres såkaldte økologiske fodaftryk, og her indtager Danmark en kedelig fjerdeplads. Hvis alle i verden havde det samme forbrug som danskerne, ville der således være brug for fire end halv jordklode. Øverst på listen ligger oliestaterne Qatar, Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater. Først efter Danmark, på femtepladsen, kommer USA, et land som ellers gerne bliver betragtet som den største synder, når det gælder overforbrug af jordens ressourcer pr. indbygger.

Faktisk lå Danmark på en tredjeplads, da den sidste Living Planet-rapport blev offentliggjort for to år siden, men nu er vi blevet overhalet af Kuwait.

- Jeg vil dog ikke lægge hovedet på blokken og sige, at vores forbrug er større end amerikanerne, for det er nogle meget vanskelige beregninger, der går forud for rapporten. Men en af grundene til, at Danmark ligger så højt, er, at vi har haft et ret højt udslip af CO2 pr. indbygger, fordi vi - trods den grønne profil med vindmøller - har været meget afhænge af kulkraft. Men nu er der gang i en omlægning til vedvarerende energi. Tallene i undersøgelsen er fra 2008, og jeg vil gætte på, at vores placering i den næste rapport om to år vil være bedre, siger WWFs miljøfaglige chef, John Nordbo.

Det økologiske fodaftryk måler et lands biokapacitet, det vil sig den tid det tager at genskabe de ressourcer, vi bruger på et år. I forbruget indregnes CO2-udlednng, land- og skovbrug samt fiskeri. En af grundene til Danmarks høje placering er også, at vi spiser meget oksekød.

Tager man hele jordkloden under ét, tager det os samlet set halvandet år at genskabe de ressourcer, vi bruger på et år. Der er altså konstant overtræk på den globale ressource-bankkonto. Fortsætter udviklingen vil - siger rapporten - ikke engang to planeter være nok til os i 2030.

Spørgsmål: Men er der slet ikke nogle opmuntringer?

- Joh, nogle få er der da, siger John Nordbo efter en lang pause.

- En af dem er, at op mod halvdelen af nye investeringer i energi i dag sker inden for vedvarende energi. Et nyt miljømærke, MSC, giver også forbrugerne mulighed for at fravælge de 85 procent af alle fiskearter, der er truede. Endelig ser vi en tendens til, at flere virksomheder tager større samfundsansvar og stiller krav til deres leverandører omkring bæredygtighed, Så det hele er da ikke sort i sort, men vi har altså ikke for alvor vendt den store skude, siger John Nordbo.

Den skude forventer han heller ikke bliver vendt, når over 50.000 beslutningstagere og organisationer mødes til det globale topmøde Rio+20 20.-22. juni. Den amerikanske præsident Barack Obama står foran en valgkamp, og EU har nok at gøre med at håndtere den værste økonomiske krise i mands minde. Derfor er der ifølge John Nonbo ikke udsigt, at landenes regeringer vil være indstillet på at træffe beslutninger, der begrænser vores overforbrug af klodens ressourcer.