Den norske kronprinsesse Märtha udviklede under sin krigsflugt til USA under 2. Verdenskrig et særdeles nært forhold til den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt.

Forholdet mellem den smukke prinsesse og den aldrende præsident, der sad i kørestol og havde et platonisk forhold til sin egen kone, var ifølge en ny bog særdeles tæt og venskabeligt. Den skandinaviske gæst var ved flere lejligheder på tomandshånd med præsidenten i lang tid - blandt andet i det ovale værelse i Det Hvide Hus.

Det fremgår af en ny bog - »Hjemlandet« - der tirsdag blev præsenteret i Norge. Her har kongehusforfatteren Tor Bomann-Larsen blandt andet gransket den usædvanligt tætte intimitet, der opstod mellem Roosevelt og kronprinsesse Märtha - mor til den nuværende kong Harald.

Da Nazi-Tyskland havde besat Norge, blev den dengang 39 år gamle kronprinsesse i august 1940 sendt i sikkerhed i den amerikanske hovedstad Washington sammen med sine tre børn - Harald, Ragnhild og Astrid.

Hendes mand, daværende kronprins Olav, befandt sig derimod i krigs-exil i London sammen med den norske konge og regering.

Under opholdet i USA blev den norske kronprinsesse og hendes tre børn installeret på ejendommen Pooks Hill, som Roosevelt havde været med til at skaffe.

Og de norske gæster udviklede hurtigt et godt forhold til det amerikanske præsidentpar - Franklin D. Roosevelt og hans kone Eleanor. De blev nærmest en del af familien, spiste tit sammen og tog på udflugter sammen.

Ifølge den nye bog blev ikke mindst forholdet mellem kronprinsessen og præsidenten tættere og tættere. De tilbragte ofte tid alene sammen og nød tilsyneladende hinandens fortrolighed, mens førstedamen Eleanor opholdt sig andre steder.

Hun og præsident  Roosevelt havde seks børn sammen, men udviklede med tiden et platonisk forhold, efter at han havde været hende utro og siden blev lam i underkroppen.

Ifølge forfatteren Tor Bomann-Larsen trængte præsident Roosevelt formentlig til den menneskelige kontakt og anerkendelse, som den norske kronprinsesse kunne give ham ved sit selskab.

»Han var i høj grad afhængig af kvindelig beundring, og lige på det tidspunkt var det i forhold til Märtha. Han dyrkede Märtha,« siger Tor Bomann-Larsen til den norske avise VG i forbindelse med præsentationen af hans bog.

»Deres møder var meget hyppige. Roosevelt var presset på det tidspunkt og havde en stram kalender, men han benyttede alligevel alle muligheder for at træffe hende. Eksempelvis mødtes de i løbet af en måned 10-12 gange, og hun boede i perioder i Det Hvide Hus. De var tit sammen, og der var ofte middage, hvor det bare var de to sammen,« tilføjer han.

Tor Bomann-Larsen har i sin bog om de dramatiske krigsår 1940-1945 blandt andet kunnet trække på kong Haakons personlige arkiv og særligt omkring kronprinsesse Märtha også på en hofdames korrespondance.

Han er ikke i tvivl om, at verdens mægtigste mand nærede varme følelser for den norske kronprisesse, som tilsyneladende også nød præsidentens selskab. Til spørgsmålet, om der var tale om et kærligt forhold, svarer Tor Bomann-Larsen den norske avis:

»Hvis du tænker seksuelt, så nej. Jeg tror, hun for ham er en slags inspirator. Det er en mand i 60'erne, som sidder i kørestol, uden at vi skal lægge for stor vægt på det. Men han er i et ægteskab, som ikke fungerer, og han trænger til kvindelig beundring for at leve.«

Samtidig har den amerikanske præsident ifølge bogen formentlig også kunnet se et PR-mæssigt potentiale i den norske »flygtningeprinsesse«.

I hvert fald skrev Roosevelt i et brev til den daværende kong Haakon i London:

»Vi må huske, at Deres svigerdatter helt klart repræsenterer en kombination af Norge og Sverige og Danmark, og symboliserer alle de tre landes uafhængighed.«

Kronprinsesse Märtha blev født i 1901 som næstældste datter af prins Carl af Sverige og prinsesse Ingeborg af Danmark. Hun blev kronprinsesse af Norge i 1929, da hun i Oslo giftede sig med sin fætter - kronprins Olav.

Hun døde i 1954, og tre år efter blev Olav konge af Norge.