Nu tager den enøjede al-Qaeda-gangster ansvar for gidselsdrama

Mokhtar Belmokhtar - en af al-Qaedas mest berygtede og førende skikkelser i Nordafrika - tager i en video nu ansvaret for gidselaktionen i Algeriet på vegne af Al-Qaeda.

Reuters melder, at det algeriske nyhedsbureau ANI har fået fat i en video, hvor islamisten Mokhtar Belmokhtar kalder sig for leder af 'Den maskerede brigade', som i onsdags tog flere hundrede gidsler til fange på et gasanlæg i Algeriet. Gidseldramaet er nu afsluttet, og 32 militante oprørere er blevet dræbt under den algeriske hærs befrielsesaktion. Dødstallet blandt gidslerne er endnu ikke kendt, men det ventes, at de algeriske myndigheder vil offentliggøre tallet og identiteten på de døde i løbet af søndagen. De foreløbige meldinger går på, at 23 gidsler har mistet livet.

Videoen af Mokhtar Belmokhtar er blevet optaget i torsdags, mens gidseltagningen stod på, om er i dag søndag blevet lagt ud på et mauretansk netsted.

Norske Dagbladet har oversat hans ord i videoen, men tager dog forbehold for, at der ikke er tale om en korrekt gengivelse. Ifølge Dagbladet siger Mokhtar Belmokhtar i videoen, at aktionen blev gennemført af 40 hellige krigere. Aktionen beskrives som hævn efter, at Algeriet har tilladt andre tropper at angribe "vore brøde" i Mali.

Oprørende skulle ifølge videoen være villige til at forhandle, hvis de vestlige styrker stoppede aktiviteten i Mali.

Belmokhtar refererer også til krav om at løslade Omar Abdel-Rahman, 'Den blinde sheik', som afsoner en livstidsdom i USA for 1993-bombingen af World Trade Center, og Aafia Siddiqui.

Mokhtar Belmokhtar er kendt som en al-Qaedas mest berygtede og førende skikkelser i Nordafrika.

Ifølge terroranalytikere fra det internationale institut Counter-Terrorism (IKT) fik Mokhtar Belmokhtar jihadister fodfæste, da han etablerede sig i Azawad ørken i slutningen af ​​2004. Inden da skal han have mistet det ene øje i kampe i Afghanistan - derfor er han bl.a. kendt under navnet den enøjede jihad-gangster.

I sommeren 2012 advarede Mokhtar Belmokhtar udlandet mod at blande sig i situationen i Mali:

- Vi agter ikke at sidde med armene over kors, og vi vil handle med fasthed og bestemthed, hvis situationen kræver det, sagde han ved den lejlighed.

Mokhtar Belmokthar har tidligere stået bag flere gidselaktioner bl.a. i 2003, hvor han var med til at kidnappe 32 europæiske turister også i Sahara. Han er ifølge VG kendt for at bruge vestlige gidsler til at presse den højst mulige løsesum - penge han bruger til at finansiere driften af sin gruppe.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08