EU-modstandere fra Sverige til Italien jubler over Brexit og vil følge i briternes fodspor

Sejren til ’forlad’-fløjen og de britiske EU-modstandere skaber hede drømme hos Ukip-lederen Nigel Farages meningsfæller rundt omkring i Europa. Fra Italien til Sverige kræver EU-kritiske politikere tilsvarende folkeafstemninger, der i sidste ende kan føre til en opløsning af det europæiske samarbejde.

Hos Sverigedemokraterna jubler man over briternes beslutning.

»Nu venter vi bare på et Swexit,« lød beskeden på partiets Twitter-konto, mens Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl gentagne gange har peget på en dansk folkeafstemning som en naturlig konsekvens af Brexit.

I Danmark har Enhedslisten ligeledes sluttet sig til det kor af stemmer, der efter det britiske nej til at fortsætte det europæiske samarbejde kræver en national afstemning om EU-medlemskab.

I det øvrige Europa er det ikke overraskende i særlig grad højrepartierne, der vejrer morgenluft efter det britiske afstemningsresultat. I Frankrig insisterer Marine Le Pen på, at de franske vælgere nu bør spørges, om fransk EU-medlemskab fortsat er en god idé.

»En sejr for friheden. Som jeg har sagt i årevis, må vi nu have den samme afstemning i Frankrig og andre EU-lande,« skrev Front National-lederen på Twitter.

Med det britiske afstemningsresultat i ryggen ser Marine Le Pen med andre ord ud til at være styrket forud for det franske præsidentvalg i 2017.

Håber på ’Nexit’

Samme logik gør sig gældende i Holland, hvor formanden for det indvandringskritiske Frihedsparti Geert Wilders udlægger det britiske afstemningsresultat som forløberen for et ’Nexit’ – et hollandsk farvel til unionen.

»Vi ønsker at styre vores eget land, vores egne penge, vores egne grænser og vores egen indvandringspolitik. Hollænderne bør så hurtigt som muligt gives muligheden for at tage stilling til Hollands medlemskab af EU,« lød det i en officiel erklæring fra Wilders, der i øjeblikket har opbakning fra en stor del af de hollandske vælgere.

Ifølge BBC viser friske tal, at 54 pct. af hollænderne ønsker en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

Nogenlunde samme konklusion gør sig gældende i Italien, hvor Mateo Salvini fra det indvandringskritiske parti Liga Nord lykønsker briterne med afstemningsresultatet og slår til lyd for en italiensk afstemning om EU-medlemskab.

»Hurra for de frie borgeres mod. Hjerte, hjerne og mod vandt over løgn, trusler og afpresning. Tak, Storbritannien. Nu er det vores tur!«, skriver Salvini på Twitter.

Tjekkiet tøver

Briternes farvel til Europa ser også ud til at skabe politiske jordrystelser i de nye medlemslande i Østeuropa, hvor modstanden mod EU hovedsageligt er funderet i utilfredshed med Angela Merkels flygtningepolitik. Ikke desto mindre har EU et væsentligt bedre omdømme i Østeuropa, hvor lande som Polen og Tjekkiet frygter, at et Brexit kan betyde drastiske indhug i østarbejdernes velfærdsrettigheder i Storbritannien. Alligevel er der god grund til, at Bruxelles frygter for et muligt ’CTzexit’.

I Tjekkiet, der hører til de mindst EU-begejstrede befolkninger i de nye medlemslande, har premierminister Bohuslav Sobotka ved flere lejligheder advaret om, at tjekkerne vil genoverveje deres EU-medlemskab i tilfælde af et Brexit. Efter torsdagens afstemning kræver den tjekkiske premierminister handling.

»Ikke fordi Storbritannien har forladt EU, men fordi det europæiske projekt har brug for stærkere støtte fra sine borgere. Europa må være klar til handling, være fleksibel, mindre bureaukratisk og med større fornemmelse for de forskelligheder, som de 27 medlemslande repræsenterer,« sagde Bohuslav Sobotka i en kommentar til Brexit.