Vi er her stadig. Den oldgamle mayakultur tog heldigvis fejl ved spådommen om dommedag i 2012. Forskerne har diskuteret to teorier om deres oprindelse – nu kommer en tredje på banen.


De karakteristiske trappepyramider. De bloddryppende offerritualer. Kalenderen som trods alt ikke varslede verdens undergang alligevel december sidste år. Mayakulturen, som herskede i Mexico og Mellemamerika, var speciel. Hvor kom den fra? Det besvarer det norske nyhedsmedie Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Forskerne skuer ned i tidens dyb, mens de kævler over to teorier:

Den ene siger, at mayaerne lod sig inspirere af en tidligere avanceret kultur, kendt som olmek-civilisationen.

Den anden hævder, at de gamle indianere mere eller mindre opfandt alt selv. Men efter at have foretaget udgravninger ved det meget tidligere mayacenter Ceibal i Guatemala, tror et team af forskere nu på en tredje løsning.

Læs også på Videnskab.dk: Majakalenderen er blevet finjusteret (men den siger stadig intet om dommedag!)

Sandsynligvis var mayaerne påvirket af en række andre grupper i et større område. Måske tog de alle del i et stort kulturelt skifte, som skete omkring år 1000 f. Kr.

Et af argumenterne for, at de tidlige mayaer efterlignede olmekerne, har været strukturer fundet i La Venta, et vigtigt olmekcenter fra cirka 800 f. Kr., skriver Takeshi Inomata, Daniela Triadan og deres kolleger i den seneste udgave af tidsskriftet Science.

Ved La Venta findes nemlig et karakteristisk bygningsmønster. Forskerne kalder det en E-gruppe – en samling byggede strukturer, konstrueret efter et specielt mønster og orienteret efter himmelretninger.

Læs også på Videnskab.dk:
Klimaforandringer bag mayaernes undergang

Måske blev de brugt til ritualer og ceremonier.

E-gruppe-komplekserne har været et særtræk ved en række maya-steder spredt over et stort område i lavlandet. Men de findes altså også i ruinerne efter olmekerne i La Venta. Mange har ment, at mayaerne stjal ideen derfra.

Men nu har forskernes radiodateringer af lignende strukturer fra maya-centret Ceibal kastet nyt lys over sagen.

De viser nemlig, at E-gruppe-komplekset i Ceibal sandsynligvis er 200 år ældre end bygningerne i La Venta, og det er nu det tidligste kendte eksempel på sådanne konstruktioner.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan kan mennesket skabe jordens undergang

- Vores fund antyder ikke, at maya-civilisationen var ældre end olmek-kulturen, skriver Takeshi Inomata og co.

De beviser heller ikke, at mayaerne udviklede sig uafhængigt. I stedet er det sandsynligt, at både olmekerne og mayaerne aktivt deltog i et stort socialt skifte, som fandt sted over et stort område, og som blev til ved møder mellem mange forskellige grupper.

Læs også på Videnskab.dk:

Dommedag og et par praktiske undvigelsesmanøvrer

Mayaerne påvirkede skildpadde-gener

Gener har tilpasset sig vores kultu
r