En ny blå stork er dukket op i Niedersachsen

I sidste uge tog opdagelsen af en blå stork fusen på danske biologer og ornitologer.

Det havde de godt nok aldrig hørt om, eller set før.

Èn ting var eksperterne dog enige om. Det var ikke en genetisk fejlfarvet fugl, der var landet i i den østtyske by Briesen.

Teorierne gik på alt fra at storken undervejs fra Afrika havde gnubbet sign op af blå gødningskugler, der havde misfarvet storken, til at den kunne være ufrivillig deltager i et mærknings-eksperiment, og til at den var blevet fodret eller forgiftet med methylenblå kemikalier i dens drikkevand.
 
Nu er der dukket en blå fætter til den sjældne stork op. Denne gang i byen Tespe i den tyske delstat  Niedersachsen, og den tyske storkeekspert Michael Kaatz er nu fremme med en ny teori:

- Jeg gætter på, at storkene under deres træk til Europa, formodentlig i Tyrkiet, Bulgarien eller Rumænien, har badet i en sø eller flod, hvor en fabrik af en eller anden art, har udledt farvet spildevand, så storkene derved har fået den blå farve på fjerdragten, siger han til Jess Frederiksen fra storkene.dk, der følger danske og europæiske storke med nærmest mikroskopisk nøjagtighed.

Den blå stork i Briesen har allerede dannet par med en hvid hunstork, og det samme har den blå fætter i Tespe. Så det er ikke en bagdel, at være et blåt storke-fænomen, her på toppen af de prægtige og sjældne fugles parringstid, hvor der kebres godt med næbbet for at tiltrække en partner.

I øvrigt tyder alt på, at mindst ét dansk storkepar vil få storke-unger i år. Dog med helt almindelig sort-hvid farve på.

I den sjællandske by Gundsølille har et par slået sig ned og lagt æg som de i øjeblikket ruger på, melder familien Andersen fra det gartneri de to fugle har bygget rede ved.