Nytårsaften i 2015 blev 13-årige Angelica fundet død i en hytte ved Beitostølen tæt på Lillehammer i Norge. Hun var fuldstændig afmargret og havde et BMI på 8,8. Mandag begynder retssagen mod hendes mor, der anklages for groft omsorgssvigt med døden til følge, men kritikken hagler også ned over de børneværnstjenester, som fik hele syv anmeldelser om pigens tilstand.

I retten kom det frem, at forskellige kommuner, familien har boet i, modtog hele syv anmeldelser på baggrund af en bekymring om pigens tilstand, hvoraf den sidste kom fire dage efter pigens død, skriver Dagbladet.

Statsamtet i Oslo og Akershus har udarbejdet en rapport, der konkluderer, at børneværnet i Bærum Kommune, hvor den lille familie boede, og den interkommunale børneværnstjeneste i Valdres begge har svigtet i sagen.

Familien flyttede meget fra sted til sted. Det gjorde, at en anmeldelse først blev videresendt fra den interkommunale børneværnstjeneste i Valdres til Ullern i Oslo efter 32 dage.

Det skete efter Valdres Kommune fandt ud af, at Angelica aldrig var begyndt på den skole, moderen havde oplyst, og at hun havde informeret om en ny adresse i Oslo ti dage forinden.

Derfor sendte børneværnstjenesten politiet ud til adressen i Valdres Kommune for at undersøge, om der befandt sig nogen. Politiet opsøgte hytten, hvor pigen senere blev fundet død, to gange samme aften og meddelte begge gange, at der ikke befandt sig nogen på stedet.

Det blev derfor konkluderet, at familien var flyttet til Oslo, men det tog hele 32 dage, inden anmeldelsen blev sendt videre til bydelen Ullern. Bydelsdirektør Christian Bøgh oplyser til VG at de først så noget til anmeldelsen den 4. januar 2016.

Det vides endnu ikke, om Angelica og hendes mor faktisk var på adressen i Valdres, da politiet besøgte hytten.

»Rapporten pegede særligt på tre punkter, hvor statsamtet vurderede, at vi havde svigtet: Henlæggelse af en anmeldelse, at vi ikke havde undersøgt sagen godt nok, og at vi ikke havde talt tilstrækkeligt med pigen,« siger børneværnslederen i Bærum Kommune, Børge Tomter, til Dagbladet.

En af anmeldelserne blev henlagt på baggrund af, at der allerede var en undersøgelse af pigen i gang. Men det var en fejl, fortæller Børge Tomter. Statsamtet understregede i rapporten, at når en offentlig instans varsler børneværnstjenesten, så kan de ikke som udgangspunkt henlægge sagen.

En anden anmeldelse blev henlagt i samarbejde med anmelderen, fordi det blev vurderet, at sundhedssituationen for pigen allerede blev varetaget.

Statsamtet understreger også, at det er børneværnet, som skal undersøge omsorgssituationen omkring et barn, og at det fuldt og helt er deres ansvar at undersøge sagen til bunds. Børge Tomter forklarer den mangelfulde undersøgelse af Angelica med, at børneværnet var så optagede af hendes sundhedsmæssige tilstand, at de overså helhedsbilledet af familien og den situation, de var i.

På baggrund af sagen arbejder begge børneværn med at forbedre deres procedurer, så noget lignende ikke sker igen.

Leder af Familiens Hus, som har ansvar for den interkommunale børneværnstjeneste i Valdres, Pål Andreassen fortæller til Dagbladet, at de nu har nye rutiner for afklaringsmøder på baggrund af anmeldelser.

Dagbladet spørger Pål Andreassen, hvorfor det tog 32 dage for en anmeldelse at blive sendt videre til familiens nye kommune. Til det svarer han, at børneværnet ikke vurderede, at sagen var så alvorlig, som den var. De mente, den var alvorlig, men ikke akut, og derfor hastede det ikke.

Ifølge Sund Skole Nettet, som er en sammenslutning af danske folkeskoler, der arbejder for en sundere skoletid, har normalvægtige piger på 13 år et BMI på mellem 16,26 og 22,58. Den 13-årige pige var svært undervægtig, da hun blev fundet død.