For første gang siden terrorangrebene i 2011 holder AUF sommerlejr på Utøya.

Det er fire år siden, Anders Behring Breivik dræbte 77 nordmænd i det værste terror­angreb i landets historie siden Anden Verdenskrig.

På Utøya dræbte Breivik 69 medlemmer af Arbeiderpartiets ungdomsorganisation, AUF, der var på sommerlejr på øen. Allerede få dage efter angrebet sagde ungdoms­partiets formand, at AUF ville tage Utøya »tilbage«. Breivik skulle ikke have lov til at lægge øen øde, for så ville han få sin vilje.

Torsdag bliver planerne til virkelighed, når over 1000 ungdomspolitikere ankommer til øen og en sommerlejr, der strækker sig til på søndag, skriver Berlingske. Det er den samme færge, der skal fragte lejrdeltagerne over til øen, som sejlede Breivik til øen i 2011. Gæsterne skal diskutere politik og lytte til koncerter på skråningen, hvor han lokkede en stor gruppe til sig under dække af at være politimand, før han åbnede ild mod dem. Og så skal de lære om ­angrebene i et læringscenter, som i 2011 var den café, som en stor gruppe brugte som gemmested - før de blev opdaget af gerningsmanden­.

AUF har nu brugt to år på at renovere øen, lave nye bygninger og etablere mindesteder. Derfor mener formanden for ungdomsorganisationen, Mani Hussaini, at det er på tide, at der bliver holdt sommerlejr på øen igen.

»Vi har arbejdet målbevidst for at tage vores ø tilbage. At have sommerlejr på Utøya i sommer er et nyt og vigtigt skridt på vejen,« skriver han i et brev til de kommende lejrdeltagere, som er offentliggjort på partiets hjemmeside.

Mani Hussaini henvender sig også til Breivik­ i brevet.

»Vi samles for at mindes kammeraterne, vi mistede. Vi samles for at videreføre idealerne, som blev angrebet 22. Juli og for at vise gerningsmanden, at han ikke klarede at rive det samfund ned, som vi har bygget op i fællesskab,« skriver han.

Men det er ikke alle, der er fulde at kampgejst. Flere overlevende har i de seneste uger givet udtryk for, at de mener, det er for tidligt at have sommerlejr på øen igen.

En af dem er Viljar Hanssen, som var bare 17 år i 2011. Han var mere optaget af at beskytte sin 14-årige lillebror end at redde sig selv, så han blev skudt fem gange - blandt andet i hovedet.

»Fire år er for kort tid for mange. Retorikken med at tage Utøya tilbage er blevet for bogstavelig. Jeg troede ikke, jeg ville reagere så stærkt, men det gør jeg,« siger han til NRK.

Bortset fra de nye mindesteder bliver det ifølge AUF en helt almindelig sommerlejr, som ikke vil have mange spor af 22. juli i programmet. Men der vil være et stort politi­opbud på øen, og alle deltagere skal have tjekket deres bagage ved ankomst.