De norske socialdemokrater vil undersøge, om det kan lade sig gøre at bore efter olie på øgruppen Lofoten. En regeringspartner raser over udmeldingen.

Under havbunden ved øgruppen Lofoten, 200 kilometer nord for polarcirklen, findes der ifølge eksperternes vurdering 1,3 milliarder tønder råolie.

Hvis de bliver pumpet op, vil Norges position som olieproducent blive styrket markant, mens landets i forvejen bugnende pengetank vil vokse yderligere. Man risikerer imidlertid også at ødelægge havmiljøet omkring øgruppen, der er hjemsted for unikke koldtvandsrev og verdens største torskebestand.

Olien under Lofoten har nu skabt intern splid i den norske regering, efter at statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiterparti har beslutte at støtte en undersøgelse af konsekvenserne ved at udnytte de store reserver. Det er stik imod en hidtidig aftale mellem regeringspartierne, der var enige om, at der ikke måtte bores efter olie omkring de arktiske øer, men aftalen udløber i år, og i næste regeringsperiode vil Stoltenbergs parti altså se mere positivt på sagen.

- Med al den viden, vi har om området, mener vi, at næste naturlige skridt er at foretage en konsekvensanalyse, siger næstformand Helga Pedersen til Reuters.

Meldingen bliver mødt med vrede fra regeringspartneren Sosialistisk Venstreparti, hvor formand Audun Lysbakken over for Aftenposten erklærer, at hans parti vil stå fast på sin modstand mod olieboringer i Lofoten og naboøgruppen Vesterålen.

- Jeg er ikke overrasket over udspillet. Det var været en slet skjult hemmelighed i Arbeiterpartiet længe. Den eneste grund til, at olieeftersøgningen ikke allerede er i gang, er, at SV har siddet i regering. Vi har en god alliance med miljøbeskyttelsesorganisationerne og er på linje med den folkelige opinion, siger Lysbakken til avisen.

Blandt de bekymrede miljøorganisationer er WWF, hvor den norske formand, Nina Jensen, advarer mod at bore efter olie i området.

- Boringer i Lofoten truer ikke blot dyrebare naturressourcer, det truer også flere tusindvis af job fiskeriet og turismebranchen, siger hun til Reuters.

Det tredje regeringsparti, Senterpartiet, er splittet internt i spørgsmålet om olieboringer, mens de store oppositionspartier, Høyre og Fremskrittspartiet, er på linje med Arbeiterpartiet.

Audun Lysbakken fra Sosialistisk Venstreparti vil ikke afvise, at sagen kan sætte en stopper for regeringssamarbejdet med Stoltenberg efter næste valg.

- SV sidder i regering for at gennemføre politik, der forandrer og skaber resultater. Vi vil ikke svigte Lofoten og Vesterålen, og jeg garanterer, at vi vil stå fast på vores holdning ved en kommende regeringsforhandling, siger partilederen til Aftenposten.

Der er stortingsvalg i Norge 9. september.