ORGE/FINLAND: De seneste par uger er mindst 12.400 flygtninge og migranter kommet til Danmark. Kun 1.500 af dem har søgt asyl her til lands, mens langt størstedelen er rejst videre til de øvrige nordiske lande.

Og længere mod nord har den store tilstrømning fået myndighederne i Norge og Finland til at skrue op for grænsekontrollen.

»I en situation med et stigende antal asylansøgere er det vigtigt, at norske myndigheder på et så tidligt tidspunkt som muligt får klarlagt identiteten og historien for dem, der kommer til landet. Dels for at forebygge ulovlig indvandring, dels for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet,« siger den norske justits- og beredskabsminister, Anders Anundsen, i en pressemeddelelse.

Ministeren lader det være op til politiet at afgøre, hvor kontrollerne skal gennemføres samt omfanget og varigheden af den øgede kontrol. Politiet skal løbende rapportere, hvilke tiltag der gennemføres - og hvilken effekt de har.

»Det er vigtigt at understrege, at dette ikke drejer sig om at gennemføre systematiske personkontroller ved selve grænsen. Det er heller ikke hensigten at afskære retten til at søge asyl i Norge for mennesker på flugt,« siger Anders Anundsen.

I sidste uge meddelte de finske myndigheder, at der er registreret tre gange så mange flygtninge i år end hele sidste år sammenlagt. Indtil videre er der kommet 12.000 asylansøgere til Finland i år - de fleste fra Irak, skriver Reuters. Til sammenligning modtog finnerne hele sidste år 3.600 asylansøgere.

Lørdag indledte det finske politi tilfældige kontroller ved grænsen nær den nordlige by Tornio på grænsen til Sverige, og tirsdag lanceres det, regeringen kalder »udvidet udlændingetilsyn«. Det omfatter blandt andet tilfældige »identitetskontroller« rundt omkring i landet.

Finland har accepteret at tage imod sin procentdel af de 120.000 flygtninge, som EU-landene tirsdag endnu engang forsøger at fordele imellem sig. Men der skal findes en fælles, holdbar løsning i EU, for Finland kan ikke blive ved med at tage imod flygtninge, advarede indenrigsminister Petteri Orpo mandag over for Reuters.

»Finland er det sidste stop på vejen. Asylansøgerne fortsætter ikke deres rejse herfra,« sagde han.

Finland har en forholdsvis stor irakisk befolkningsgruppe - og det er derfor, en del irakere rejser gennem Sverige for at ende i Finland.

»Og så er det tilsyneladende lidt sværere at få asyl i Sverige (end i Finland, red.). Men vi vil gennemgå vores lovgivning, så vi får det samme niveau som i Sverige,« siger Petteri Orpo ifølge Reuters.