KØB PLUS!

Norge i smør-panik: Sælges for 600 kroner kiloet på nettet

Mens småkager, klejner og pebernødder allerede knaser sprødt i mange danske hjem, så kan julen i Norge blive en noget trist affære. Et overforbrug af smør har nemlig skabt kæmpe smørmangel hos det norske broderfolk. De skal dog ikke forvente hjælp fra Danmark, melder Arla.

Men de ligger også lidt, som de selv har redt, de kære nordmænd. For smørkrisen er faktisk deres egen skyld. Nordmændene har simpelthen øget forbruget af smør i oktober med hele 27 procent på det seneste sammenlignet med sidste år. Samtidig har Norge meget strenge kvoter for, hvor meget mælk de enkelte mælkebønder må producere, og det har gjort, at landet nu er kommet i en gevaldig smørkrise, skriver VG.

På internetsider annonceres et halv kg af det – nu sjældne - smør til salg for den ’nette’ sum af 300 norske kr. Og sælgeren har fået ikke mindre end 40 henvendelser på den eftertragtede fedtklump.

Bønderne er sure

Smørkrisen har ført til et strengt forhold mellem mælkebønderne og Norges største mejeri TINE. TINE har nemlig skudt noget af skylden for smørmanglen på, at bønderne har haft en nedgang i mælkeproduktionen. Men det har fået bønderne til at rase:

- Jeg kunne let have øget mælkeproduktionen med over 20 procent, hvis kvoterne var blevet opjusteret. Og det er jeg sikker på, at tusindvis af andre bønder også kunne have gjort, siger mælkebonden Karl Emil Grina fra Lunner i Oppland til landbrugsavisen nationen ifølge VG.

Læs også: S: Giv fedtafgiften tid til at virke

I et forsøg på at løse krisen har det norske Landbrug – og Fødevareministerium nu fjernet overproduktionsafgiften for resten af året.

Men det mildner ikke de rasende bønder. For mange har slagtet køerne og har ikke mulighed for at levere mere mælk, end de i forvejen gør. Derfor ser det sort ud for den norske smør-produktion - hvilket  departementschefen, Leif Forsell, i det norske Landbrugsministerium da også indrømmer:

- Det er svært at pålægge en ko at producere mere mælk fra dag til dag, men over længere tid kan de producere mere mælk end i dag, siger han til VG.

Arla vil ikke hjælpe

I et forsøg på at redde julen har nordmændene nu også sat tolden ned på 1 kg smør fra over 25 norske kr til kun 4 kroner i håb om, at det kan hjælpe med at sikre nordmændene udenlandsk smør til jul.

Den danske mejerigigant Arla er blandt dem, der er blevet oversvømmet i henvendelser fra nordmændene. Arla sælger stort set ikke noget smør i Norge på grund af de normalt skyhøje toldafgifter. Og selv om tolden er blevet sat midlertidig ned nu, så er man bestemt ikke indstillet på at hjælpe Norge ud af krisen.

- Det er en midlertidig nedsættelse, fordi de mangler smør her og nu. Men det hjælper ikke en virksomhed som vores. Vi kan jo ikke bygge noget op nu for at pille det ned om tre uger. Norge skal gøre op med sig selv, hvordan man vil handle, hvis man vil have mad ind fra andre lande, siger Theis Brøgger, der er pressechef hos Arla.

Han fortæller, at Arla sælger alt det smør, man producerer, på de sædvanlige markeder, og at det vil kræve en ekstra produktion at lave smør til Norge.

  

Afstemning

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR

Din kommentar

Kommentarer

TIL Politik I Danmark

Skrevet af Cleunides souza silva, Tirsdag den 30. oktober 2012, 11:52

jeg undertegnede, vil hermed bevidne, at jeg har været med til møder kommune, læge, familiehus og Cleunides og børnehave.Til det ene møde, bekræftede lægen, at Guadalupe bærer præg af at have været misbrugt seksuelt. Cleunides har i flere år bedt om hjælp hos læge og Brøndby kommune, men har ikke modtaget den hjælp psykolog til Guadalupe på 4 år Ja en pædagog sagt til min barn du kommer aldrig hjem hun er fjenet fra mig 2 år i dag jeg er klage hjælp ikke og 1 1/2 år jeg må kun se min datter 1 1/2 time 1 gang om måneden jeg er ikke mibruger og kar aldrig været jeg har aldrig været på psykiarisk hospital og bruger ikke nogen form for medicin.Min barn er blevet fjenet hun blev misbrugt i børnehaven,Brøndby er urimeligt kommune er korrupt
BARN SKAL HJEM TIL MOR ♥ ♥ ♥ OG MOR ER IKKE MISBRUGT BARN KOMMUNE HJÆLP IKKE BARN ER MOD BARN KOMMUNE ER KORRUPT JEG VIL FRA MIT BARN HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, OG HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG DET ER URIMELIGT jeg tale med kommunen jeg har båndoptaglser der beviser dette
om mit barn HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG JEG HAR UDTALT
DER BEVISER DETTE. Jane

min barn ikke jeg må ikke holder jul min barn 3 år jeg er bekymret for mit barn

BOYCOT ARLA

Skrevet af Susanne, Fredag den 9. december 2011, 19:15

Arla giver og fedter kun hvor de får 1000 fold igen. Hvor der er nød er der ingen hjælp at hente fra den kant.
Selvfølgelig skal vi hjælpe Nordmændene

Hvilke Overdrivelser!

Skrevet af Sissel, Fredag den 9. december 2011, 14:01

Jeg hadde ikke hatt anelser om at smøret manglet i butikkene om det ikke var for medias hysteri.

Vi er da noen som lever hele livet på margarin og vi trenger dermed heller ingen slankekure;)

Nedegøre jules humør?

Skrevet af Regine, Onsdag den 7. december 2011, 17:39

Stop nu med at kristere hinanden og nordmændene..

Vi bør da ikke være ligefrem så egoistisk og beholder vores gode jule, imens de kan få en triste jul uden nogle hyggelig julekager..

Hvorfor har alle ikke tænke på at jule er en glædelig, jule er en sammenholdestidspunkt for familie, jule er en guldhjerte (at hjælpe hinanden, uanset hvor meget hader hinanden) Jule er altid en fantastisk tidspunkt med glæde og hjerteligt aften.

Så hvis vi har rimeligt smør, kan der ikke skade at vi kommer til at mangle en bestemt kage imens vi har to-tre andre typer kager tilovers.. Så send den smør til Norge.

Arla, du kan give dem på et betingelse, aftale med politikerne i Norge, at fjerne begrænse af mælkprodukterne, så skal de nok får en god jul med vores hjælpe i dette år, i forhåbning kan de klare uden os i næste år..

Glædelig jul

Kjære dansker og danskerinner!!

Skrevet af Ola Oslo, Onsdag den 7. december 2011, 15:26

Vær snill og hjelpe oss med Smør!

Vi skal i disse dager bake våre kaker til Jul - og trenger kilovis med Smør, våre børn vil gråte hvis de ikke får pepperkaker, gorro og Tyske Skive!!

Så kom igjen, hjelp oss! ;-)

Vi kan eventuellt sende dere Aquahvit, av høyeste kvalitet!!

Det er da business

Skrevet af Kim, Tirsdag den 6. december 2011, 21:40

Hvad er det for en forretningspolitik? "jamen de plejer ikke at købe af os, så nu vil vi ikke sælge til dem!! basta! Det virker som om at Arla med deres monopol, er selektive med deres kunder. Kan vi samfundsøkonomisk acceptere det? Arbejdspladser, eksport, mulighed for at Lurmærket får en goodwill i Norge. Øhhh... hvad ville der stå på avisoverskrifterne, hvis DU blev afvist i den lokale købmands dør, fordi du måske plejer at handle i Fakta?

gær kan tilbagebetales med smør

Skrevet af Nicolai Mortensen, Tirsdag den 6. december 2011, 21:16

jeg husker engang hvor danmark havde problemer med mangel på gær, hvor vores norske brødre samlede sammen til at fylde en flyvemaskine med hævemidlet som blev sendt til københavn. nu har vi alletiders chance for at rede julen for de kære nordmænd som vidst har været nok igennem i år.

Smør er fedt

Skrevet af Helle Pedersen, Tirsdag den 6. december 2011, 19:56

Og på alt, hvor der er fedt, er der fedtafgift i Danmark. Vi, der er mere fatiige end den "stakkels" Carina har heller ikke smør i julen - ikke grundet for lille produktion af smør, men pga prisen - måske Arla eller et andet mejeri vil hjælpe os??
Ironi kan være brugt i indlægget!

Overskrift og indhold af artiklen

Skrevet af Anders, Tirsdag den 6. december 2011, 19:48

Jeg er bare irriteret over at der ikke står hvor der bliver solgt smør til 600 kr/kg i artiklen. Det var ligesom det overskriften handlede om...
Og vi klare os fint i Oslo. Jeg gør ihvertfald. Bruger også mest MacArine !

Overskrift og indhold af artiklen

Skrevet af Anders, Tirsdag den 6. december 2011, 19:48

Jeg er bare irriteret over at der ikke står hvor der bliver solgt smør til 600 kr/kg i artiklen. Det var ligesom det overskriften handlede om...
Og vi klare os fint i Oslo. Jeg gør ihvertfald. Bruger også mest MacArine !

Smørkrise

Skrevet af Frank Larsen, Tirsdag den 6. december 2011, 19:36

Tja, godt man snart skal til Oslo på et weekend cruise..

Tager sgu da bare en ekstra kuffert med, lastet med smør og stiller mig ned på torvet og sælger lortet.

Så er turen, indkøb af smør og ungernes julegaver hjemme..

Hjemmebrænderiet

Skrevet af Holger Danske, Tirsdag den 6. december 2011, 18:35

Enhver nordmand med bare lidt selvrespekt har et hjemmebrænderi, så det kan da ikke være så svært at købe en halv liter piskefløde, og køre det i mixeren med lidt salt, så er den ko barberet.

Kære Norskere

Skrevet af Holger Danske, Tirsdag den 6. december 2011, 18:21

Sådan er det at skide i sin egen rede.....

Smørmangel????

Skrevet af jonas, Tirsdag den 6. december 2011, 18:07

Det er muligt, der er smør mangel i norge, men ikke her i haugesund, hvor jeg bor....

Svelfølgelig skal vi hjælpe vort broderfolk mod nord!

Skrevet af Frank, Tirsdag den 6. december 2011, 17:59

Norge hjalp os i 1998 da vi ikke havde gær! Selvfølgelig skal vi give igen nu hvor de mangler smør!

Hvis norge mangler smør

Skrevet af samart, Tirsdag den 6. december 2011, 17:25

De er velkomen til at kontakte inesite25@inbox.lv

så kan vores lille mejeri da godt lever smør.

Venlig hilsen

Samart

Kom så med i EU

Skrevet af Peter Lemmich, Tirsdag den 6. december 2011, 16:57

Kære Broderfolk,
Drop jeres protektionisme og selvfede fjeld-nationalisme og bliv fuldgyldige medlemmer af EU.
P.

Ko - koer vs. ku - kyr

Skrevet af Fetert fisker, Tirsdag den 6. december 2011, 14:05

Kan man spørre om BT er klar over at bønder med melkekvoter har pålegg om IKKE å levere mer melk enn kvoten gir dem anledning til. -?

Dette gir seg følgende utslag:

Melk av alminnelig god kvalitet blir slått i frøkjeller (møkkjeller) om produsert volum i besetning overstiger melkekvotene bonden har fått.

Produksjonskapasitet som kyrne utgjør eller bonden er bruker av blir IKKE utnyttet - facilitert sløsing av for, gjødsel, energi, støtteordninger kan man si. Regulering er primært valgt av Landbrukssamvirkets Tine som dumping på produksjonssted.

Systemet tilpasses ikke bærekraftig forbruk.

Det er nok av interesse for den alminnelige leser å forstå hvor mye mat - i dette tilfelle melk - som blir bevisst destruert per gårdsbruk med melkebesetning.

Tine's regulatoriske rolle fremstår som statisk, sløsende og økonomisk forkastelig da subsidier brukes til å tømme melk i møkkjellere fremfor skaffe ost og smør til forbrukere.

Klamme danskere..

Skrevet af Jørgen, Tirsdag den 6. december 2011, 14:02

Helt enig med Dan Knudsen.. klamme jantelovs danskere.. Nordmændene er vort broderfolk, hvad fanden bilder i jer ind ????????...

Pinligt pinligt at være dansker...

Vi bytter.

Skrevet af Allan, Tirsdag den 6. december 2011, 13:35

Vi kan bytte noget af vores smør, for et af deres oliefelter.

fed ide

Skrevet af Holger Danske, Tirsdag den 6. december 2011, 18:25

Ja et af de felter den stinkende berusede Per Hik Hak Hækkerup drak os væk fra!!!!
Nu kan de jo passende stege i deres eget olie.....hahahahahahahah

EU

Skrevet af Lars Christensen, Tirsdag den 6. december 2011, 12:22

Norges problem havde været ikke eksisterende, hvis de havde været med i EU

Smugl smør

Skrevet af Lars, Tirsdag den 6. december 2011, 12:18

Kan nordmændene ikke smugle smør fra Sverige?

Socialistisk styring!

Skrevet af Knud Madsen, Tirsdag den 6. december 2011, 10:49

Er der ikke noget med at norskerne har været regeret af socialister med hang til detailstyring af befolkningen på alle leder og kanter??
Så må de ligge som de har redt! :-))

Jeg kan da godt forstå, at Arla ikke vil svigte deres faste kunder.

En flok hævngerrige egotrippere.

Skrevet af Dan Knudsen, Tirsdag den 6. december 2011, 09:43

Jeg synes det er synd at så mange indlæg er skrevet af, undskyld udtrykket, hævngerrige egotrippere.

Selvfølge skal vi da sende noget smør til Norge, det er vort broderfolk og naboer. Måske kan nogle mindre og/eller uafhængige mejerier exportere smør til Norge i den tid og det omfang de har brug for. Det betyder jo ikke at der ikke støttes op om de norske bønder. Måske ender det med hele med at den Norske kvote sættes op og at den nedsatte told på smør fra de hjælpende danske mejerier forbliver i det nuværende tilforladelige leje. Så bliver alle forhåbentlig glade. Hvad med at lægge noget energi ind på det?

Mens folk dør af sult ude i verden.......

Skrevet af Birte, Tirsdag den 6. december 2011, 07:40

er der krisestemning, fordi et land mangler smør! Tag jer nu sammen nordmænd - og danskere for den sags skyld.

Logisk konsekvens af Norsk politik

Skrevet af Michael, Tirsdag den 6. december 2011, 00:32

Efter artiklen at bedømme er Norge's landbrugs-politik skræddersyet til at producere disse mangel-situationer.

1: Man dikterer hvor meget den enkelte landmand må producere. Dvs. man har bevidst bestemt hvor store mængder råmaterialer der skal være til rådighed.

2: Man straffer landmænd som forsøger at udnytte evt. høje priser på mælk til at skaffe en ekstra indtægt ved at overskride kvoten. Denne afgift er tilsyneladende så høj at det kan bedre betale sig at slagte malkekvæg end at producere ekstra mælk.

3: Man bygger en uoverstigelig toldmur for at holde udenlandske producenter ude. 25 kr/kilo, er faktisk 2.5 gange så meget som den nys indførte fedtafgift, og det rammer kun udenlandsk smør. Ikke overraskende Arla og andre holder sig langt væk.

Så længe forbruget holder sig inden for de grænser Landbrugsministeriet har regnet sig frem til går det, men i situationer hvor det ikke gør er resultatet eksplosive priser. Simpel logik.

Hvorfor skulle Arla sætte forholdet til eksisterende kunder over styr (ved ikke at kunne opfylde deres kontrakt), blot fordi Norge bestemmer at i de næste 2 uger kan de nøjes med at betale 20% i told? Jeg er sikker på hverken, Dansk Supermarked, COOP eller Dagrofa kan se det sjove i at skulle undvære leverancer de har fået lovning på.

Jeg kender ikke grunden til den Norske protektionisme og hvis det er det de vil, så fred være med det. Men så må de også acceptere de logiske konsekvenser af den førte politik. Det kan aldrig være en opgave for en privat virksomhed at beskytte en nationalstat mod deres egen dumhed.

Norsk regerings valg, deres problem

Skrevet af nico, Tirsdag den 6. december 2011, 00:08

Saadan gaar det vel en gang imellem naar man har monopol samt protektionistiske afgifter. Man kan da udemaerket forstaa Arla ikke kan hjaelpe hvis Norge lukker dem ude igen om en maaned.

smør

Skrevet af gunnar, Tirsdag den 6. december 2011, 00:03

kan de ikke bruge nordsøolie i stedet

Tænk hvis det var os!

Skrevet af Klein, Mandag den 5. december 2011, 22:39

Ja tænk engang hvis det var os der manglede SMØR til julen. Så ville vi sgu også spørge vores naboer mod nord.
Men med sådan en MONOPOL fabrik som ARLA kommer man sgu ikke langt med, de har jo lukket de fleste gode mejerier Danmark efterhånden. Hvis de var her så ville de sende smør selv om det kun gjaldt i 3 uger, det er jeg sikker på. God jul derude :o)