Nordkoreas ambassadør frygtes 'forsvundet'

Nordkoreas ambassadør i Sverige er beordret retur til Nordkorea. Ekspert frygter, at ambassadøren er 'forsvundet'

I begyndelsen af december chokerede Nordkorea verden, da diktator Kim Jong-un beordrede sin onkel og højre hånd, Jang Sung-Taek, henrettet. Forinden var han ved en lynretssag blevet kendt skyldig i forræderi og i at ville kuppe sig til magten i Nordkorea. Og i øvrigt beskyldt for at være en 'korrupt narkopåvirket skørtejæger'.

 Kim Jong-uns onkel er blevet henrettet: Her får han sin dødsdom

Henrettelsen skete som led i en omfattende udrensning i partitoppen i det kommunistiske land, og omvæltningerne betegnes som de største siden den foregående leder Kim Jong-Ils død.

Senest har Nordkorea kaldt landets ambassadør i Sverige, Pak Kwan-Chol, tilbage til Nordkorea. Det oplyser det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Dansker trods henrettelse: Jeg støtter stadig Nordkorea
 
Ambassadøren betegnes af kilder som en stor sympatisør og støtter af den henrettede onkel, der tidligere var en af de mest magtfulde mænd i Nordkorea. Og ekspert i det kommunistiske styre frygter nu, at ambassadøren er gået en grum skæbne i møde i sit hjemland.

- At personer bare forsvinder er meget almindeligt. Særligt hvis der er illoyalitet indblandet, siger Nordkorea-kenderen Erik Cornell til den svenske avis Expressen.

Han har selv en fortid som svensk ambassadør i Nordkorea i perioden 1975-1979 og har derfor et indgående kendskab til landet.

Nordkoreanske krænkelser chokerer FN

Udover hjemkaldelsen af ambassadøren i Sverige, har landet også tilbagekaldt sin ambassadør i Malaysia samt vice Unesco-ambassadøren Hong Yong. Alt sammen giver næring til rygterne om, at diktator Kim Jong-Un gør alt for at rydde op efter sin tidligere mentor, onklen Jang Song-Thaek.

- Vi ser tegn på, at de, som var tæt på Jang, bliver kaldt hjem og renset ud, siger Sydkoreas foreningsminister Ryoo Kihl-Jae ifølge Channel NewsAsia.

På Nordkoreas ambassade i Stokholm er meldingen dog, at ambassadør Pak Kwang-Chol blot 'på ferie', og at han snart vender retur til Sverige.

- Han er på ferie, siger en tjenestemand på ambassaden, der ikke ønsker at oplyse sit navn til Expressen.

Kim Jong-un truer med 'massiv atomkatastrofe'

Det svenske udenrigsministerium har heller ikke andre oplysninger, end at ambassadøren kommer tilbage til Sverige. Dog uden melding om, hvornår det i så fald skulle ske.

Det tvivler Nordkorea-kenderen dog også på.

- De ved heller ingenting, tror jeg. De går stille med den slags sager, siger Erik Cornell til Expressen.

Læs også: